Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gezondheid­scrisis is politieke crisis geworden”

Braziliaan­se Antwerpena­ren blijven omstreden president Jair Bolsonaro steunen

- MAAIKE FLOOR

Na de VS heeft Brazilië het hoogste aantal coronabesm­ettingen ter wereld. Amerikaans president Donald Trump kondigde zondag aan dat hij de grenzen sluit voor wie van Brazilië komt. Al ruim 22.600 Braziliane­n stierven door Covid-19, maar het land zit ook in een politieke crisis. Antwerpse Braziliane­n nemen het op voor de rechts-populistis­che president Jair Bolsonaro, maar zijn ook bezorgd om hun familie.

Heel de wereld volgt de politieke soap die in Brazilië de gemoederen verhit. President Jair Bolsonaro raakte al in opspraak toen hij corona als een griepje bestempeld­e, hij ontsloeg de minister van Volksgezon­dheid een maand geleden en diens opvolger stapte twee weken later zelf op uit onvrede met het gevoerde beleid. Bolsonaro ontsloeg ook de chef van de federale politie, waarna de populaire minister van Justitie Sergio Moro opstapte en uit de biecht klapte over manipulati­es van de president. Dat leidde tot een onderzoek van het Hooggerech­tshof. De beelden die vrijdag uitlekten en voor beroering zorgen in Brazilië maken deel uit van dat onderzoek. Op de beelden is te zien hoe Bolsonaro tekeer gaat tijdens een kabinetsve­rgadering in april. Hij scheldt ministers en medewerker­s uit en bedreigt hen omwille van een onderzoek wegens corruptie van zijn zoons. De gouverneur­s van zwaar getroffen deelstaten maakt hij uit voor stront en de bevolking moet zich volgens Bolsonaro kunnen bewapenen tegen de lokale leiders.

De meeste Antwerpse Braziliane­n steunen Bolsonaro, weet Lucy Araujo uit Schoten, die de Facebookgr­oep Brasileiro­s em Antuérpia, met tweeduizen­d leden, beheert. “Hij heeft veel gedaan om corruptie te bestrijden en daarom wordt hij nu hard tegengewer­kt. De oppositie grijpt alles aan om hem in een slecht daglicht te stellen, dat zet kwaad bloed bij Braziliane­n. Ze begrijpen zijn frustratie ten opzichte van de gouverneur­s omdat zij meer macht hebben dan de president. Bovendien vinden mensen het oneerlijk dat beelden van een privéverga­dering gelekt worden. Nergens anders in de wereld wordt een president zo te kijk gezet.”

Wit laken voor hulp

Lucy Araujo vermoedt dat er zoveel besmetting­en zijn omdat Braziliane­n de regels niet volgen en gewoon zijn blijven feesten. “Nu pas, na 22.000 doden, dringt de ernst van de situatie door en passen mensen hun gedrag aan, maar dat is natuurlijk te laat. Anderzijds zijn Braziliane­n enorm zorgzaam voor elkaar. Wie een wit laken uithangt, geeft het signaal dat hij of zij hulp nodig heeft. Anonieme weldoeners zetten dan eten of spullen voor de deur, dat is prachtig. Mijn familie is gelukkig gezond, maar natuurlijk ben ik bezorgd. Mijn moeder verblijft in een rusthuis dat gelukkig vanaf het begin voorzorgsm­aatregelen heeft genomen.”

De Braziliaan­se journalist­e Pethy Mattos, die ook in Antwerpen woont, vindt dat Bolsonaro corona nooit ontkend heeft. “Hij wilde hysterie of paniek voorkomen. Brazilië kent veel arme mensen die net rondkomen door werk in het zwart. Als hun inkomen wegvalt, sterven ze eerder van honger dan door het virus. Dat is de harde realiteit.”

De Antwerps-Braziliaan­se Lilian Maria, die met haar Belgische man het Italiaanse restaurant Cucina op het Eilandje runt, ziet dat er veel menselijke slachtoffe­rs vallen door de chaos die is ontstaan. “Brazilië is te laat in actie gekomen. Daardoor vallen er nu duizend slachtoffe­rs per dag. De afgelopen maanden hebben de president, ministers en gouverneur­s elkaar voortduren­d tegengespr­oken. De mensen zijn compleet in de war waardoor de richtlijne­n ook niet effectief zijn. Een gezondheid­scrisis is een politieke crisis geworden in Brazilië. Deze pandemie zal onze economie nog lang pijn doen, al geldt dat ook voor Europese landen.”

 ?? FOTO AFP ?? President Jair Bolsonaro zit (onder meer) door de coronacris­is in het oog van een politieke storm.
FOTO AFP President Jair Bolsonaro zit (onder meer) door de coronacris­is in het oog van een politieke storm.
 ?? FOTO RR FOTO RR FOTO RR ?? Lucy Araujo.
Pethy Mattos.
Lilian Maria.
FOTO RR FOTO RR FOTO RR Lucy Araujo. Pethy Mattos. Lilian Maria.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium