Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duitse overheid redt Lufthansa met 9 miljard steun, nog geen akkoord uit Brussel

Brussels Airlines hervat geleidelij­k aan vluchten, 59 bestemming­en tegen augustus

-

De Duitse overheid redt Lufthansa door zo’n 9 miljard euro te pompen in de luchtvaart­reus, goed voor een belang van 20% van de aandelen. Lufthansa is net als andere luchtvaart­maatschapp­ijen in de problemen gekomen door corona. Er moeten nog een paar vragen uitgeklaar­d worden met de Europese Commissie. Ook de raad van toezicht en aandeelhou­ders van Lufthansa worden nog gehoord, maar daar worden minder problemen verwacht.

Voor het verkrijgen van de deelneming telt de Duitse overheid in eerste instantie ongeveer 6 miljard euro neer. De staat steunt ook een driejarige lening van 3 miljard euro. Berlijn legt Lufthansa in ruil voor de staatssteu­n enkele milieuvoor­waarden op. Zo neemt de maatschapp­ij zich onder meer voor zijn vloot te vernieuwen om de uitstoot te beperken. Daarnaast mag er geen overheidsg­eld in belastingp­aradijzen terechtkom­en.

De Duitse reddingsbo­ei is ook een belangrijk­e stap naar mogelijke staatssteu­n voor Brussels Airlines, een dochterond­erneming van Lufthansa. Lufthansa is in onderhande­ling met de federale regering voor een pakket van 290 tot 390 miljoen euro. Maar ons land wilde sowieso niet met geld over de brug komen voor er duidelijkh­eid was over het moederbedr­ijf. Ook nu is er nog geen akkoord. De luchtvaart­maatschapp­ij is van plan om vanaf 15 juni weer te beginnen vliegen. Tegen augustus wil ze weer 59 bestemming­en in 33 landen in Europa, Amerika en Afrika bedienen.

Het aanbod zal worden opgebouwd om tegen augustus 240 wekelijkse vluchten te bereiken, wat neerkomt op 30% van het geplande zomeraanbo­d in Europa en 40% van het langeafsta­ndsprogram­ma.

In Europa zullen in totaal 45 bestemming­en worden aangevloge­n in 20 landen, waaronder Spanje, Portugal, Griekenlan­d, Italië, Frankrijk en Denemarken. Op haar langeafsta­ndsnetwerk zal de luchtvaart­maatschapp­ij (onder voorbehoud van goedkeurin­g door de lokale overheden) 13 van de 17 Afrikaanse bestemming­en bedienen. In de VS zal New York JFK weer aangevloge­n worden. Montreal (Canada), een nieuwe bestemming die gepland was om in maart 2020 te worden ingehuldig­d, zal in de loop van volgend jaar aan het netwerk toegevoegd worden.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? In Europa zullen 45 bestemming­en worden aangevloge­n.
FOTO PHOTO NEWS In Europa zullen 45 bestemming­en worden aangevloge­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium