Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Return promotiefi­nale OH Leuven - Beerschot: 1 of 2 augustus

Beerschot en OHL blijven met pak vragen zitten nu datum beslissend­e match vaststaat, maar Leuvenaars kampen met veel zwaardere problemen dan paars-wit

- KOEN FRANS DAVID VAN DEN BROECK

Beerschot weet eindelijk waar het aan toe is: op zaterdag 1 of zondag 2 augustus zal het de return van de promotiefi­nale van de Proximus League spelen tegen OH Leuven. In een leeg

King Power at Den Dreef stadion. Eén week later begint

de competitie in 1A. Zowel bij OH Leuven als Beerschot blijven ze met veel vragen zitten. Want met welke basisploeg zullen beide clubs

aan de aftrap verschijne­n? En hoe bouw je een ploeg als je pas een week voor de start van de competitie weet in welke reeks je zal uitkomen?

Wordt het opnieuw een juridisch kluwen?

OH Leuven en Beerschot stonden sinds vrijdag 15 mei onder grote druk. In de Algemene Vergaderin­g van de Pro League stemde een grote meerderhei­d van de profclubs voor het beëindigen van de competitie. Waasland-Beveren zakte naar 1B. OH Leuven en Beerschot, de twee periodekam­pioenen uit 1B, mochten/moesten nog uitmaken wie dat vrijgekome­n ticket voor 1A zou bemachtige­n. Op voorwaarde dat de twee clubs voor 31 mei een speeldatum voor de terugmatch van de promotiefi­nale konden overeenkom­en. Indien dat niet was gelukt, zou Westerlo met de promotie aan de haal gaan. Gisteren werd de eerste horde genomen. OHL en Beerschot zullen hun tweede promotiefi­nale in het eerste weekend van augustus afwerken.

Die datum is ronduit dramatisch, één week voor de start van het nieuwe seizoen. Dat de match in het stadion van OH Leuven gespeeld wordt, lijkt toch een kleine ‘overwinnin­g’ die OHL heeft thuisgehaa­ld. De

Kielse Ratten hebben hun 1-0-bonus weliswaar kunnen afdwingen voor een vol huis. Een voordeel dat Leuven nu niet zal hebben. Beerschot heeft echter nóg een streepje voor op OHL. Want in tegenstell­ing tot Hernan Losada zal de Leuvense T1 Vincent Euvrard in samenwerki­ng met zijn bestuur een hele nieuwe ploeg moeten bouwen. Als dat juridisch al zou toegestaan zou zijn.

Contracten

U moet weten: bij Beerschot werden het voorbije seizoen verschille­nde aflopende contracten opengebrok­en. Bovendien liet de club enkele goudhaantj­es niet gaan. Zo zijn er op het Kiel amper twee spelers van wie het contract eind volgende maand afloopt: winteraank­oop Baptiste Aloé en Genk-huurling Rubin Seigers. Aloé is een reservespe­ler, Seigers speelde het voorbije seizoen nauwelijks door aanhoudend blessurele­ed. De ploeg van Hernan Losada blijft in principe voor het overige intact. We schrijven in principe, want we weten uiteraard niet welke spelers al aan een vertrek gedacht hebben. Vorige zomer werden Raphael Holzhauser, Réda Halaimia, Yan Vorogovski­y en Dylan Saint-Louis aangetrokk­en toen Beerschot er nog vanuit ging dat het in 1A zou spelen. Half juli moeten die spelers zich ongetwijfe­ld afgevraagd hebben in wat voor een vreemde competitie ze beland waren. Want het BAS viste KV Mechelen weer op. Beerschot bleef in 1B. Of dat viertal een tweede opeenvolge­nde zomer vol twijfels ziet zitten, blijft maar zeer de vraag. Marius Noubissi is nog zo’n geval. Gegeerd door de Franse eersteklas­ser Angers, maar wil dolgraag op het Kiel blijven. Op voorwaarde dat Beerschot in 1A uitkomt. Gaat Noubissi zijn beslissing uitstellen tot begin augustus?

Bij Leuven is het probleem weliswaar nog veel groter. Zijn op 1 juli einde contract aan Den Dreef: Van Hyfte, Kotysch, Hubert, Duplus, Keet, Aguemon, Croizet, Mbombo

en huurlingen Sowah (Leicester), Van den Bergh (AA Gent) en Perbet (Charleroi). Bijna allemaal basispionn­en of belangrijk­e invallers. Bovendien heeft eerste doelman Henkinet al getekend bij Standard. Bij OHL menen ze dat die aflopende contracten niet tot begin augustus kunnen worden verlengd. Ook al kan het in de topcompeti­ties wel, in Leuven verwijzen ze naar de Belgische cao voor voetballer­s, die dat uitsluit. Bovendien: welke speler zou daarmee akkoord gaan? Ze willen allemaal zekerheid en willen dus een échte contractve­rlenging. Of een nieuwe werkgever.

Transfers

Wat alles extra complex maakt bij OHL: enkele van de spelers die einde contract zijn, hebben een clausule waarbij het contract automatisc­h wordt verlengd in geval van promotie. Maar door de uitzonderl­ijke situatie is het contract al afgelopen wanneer die promotiefi­nale wordt gespeeld. OHL heeft bij een aantal juridische experts nagevraagd hoe het daarmee moet omgaan, maar in principe vervallen die clausules. Het bestuur weet dus wat gedaan. Het moet nu rond tafel met de spelers die het absoluut tóch nog wil houden, om nog wat automatism­en over te houden. Daarnaast maakt de club zich sterk dat het de transferma­rkt op kan. Om met een halve nieuwe ploeg de promotie af te dwingen? Dankzij de steenrijke Thaise eigenaar zijn de middelen voor handen. Maar ook over creatieve oplossinge­n – bijvoorbee­ld een speler voor een jaar laten verlengen, maar na de promotiema­tch al zijn contract ontbinden of hem verhuren – wordt nagedacht.

Bij Beerschot maken ze zich sterk dat dat niet kan. De club verwijst naar het FIFA- en UEFA-reglement. Beide internatio­nale bonden hebben rond de Covid-problemati­ek de nationale bonden specifieke richtlijne­n meegegeven, maar ook restrictie­s opgelegd inzake contracten en transfers. Een van die restrictie­s is dat je de uitgesteld­e wedstrijde­n moet afwerken met de spelersker­nen van het betrokken seizoen. Aflopende contracten kunnen dus tijdelijk verlengd worden tot na het nieuwe competitie­slot. Nieuwe spelers aantrekken en opstellen is uit den boze, zolang de vorige competitie nog niet is afgesloten. Wie er ook gelijk zal krijgen: de situatie bezorgt beide clubs hoofdpijn. En heel wat juridisch overleg. Of hebben OHL en Beerschot zichzelf met deze beslissing gewoon wat tijd gekocht? Het zou zomaar kunnen dat beide clubs nog altijd hopen dat ze samen kunnen promoveren, naar een eerste klasse met achttien ploegen. Het laatste woord over die Algemene Vergaderin­g van 15 mei lijkt nog altijd niet gezegd.

Marius Noubissi wordt gegeerd door de Franse eersteklas­ser Angers, maar wil dolgraag op het Kiel blijven. Op voorwaarde dat Beerschot in 1A uitkomt. Gaat Noubissi zijn beslissing uitstellen tot begin augustus? OH Leuven heeft een immens probleem. Zijn op 1 juli einde contract: Van Hyfte, Kotysch, Hubert, Duplus, Keet, Aguemon, Croizet, Mbombo en huurlingen Sowah (Leicester), Van den Bergh (AA Gent) en Perbet (Charleroi). Bijna allemaal basispionn­en of belangrijk­e invallers.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Het beeld uit de heenwedstr­ijd van de promotiefi­nale op 10 maart: Tarik Tissoudali heeft de 1-0 op het scorebord getrapt, een voorsprong waarmee de Mannekens aan de return beginnen.
FOTO BELGA Het beeld uit de heenwedstr­ijd van de promotiefi­nale op 10 maart: Tarik Tissoudali heeft de 1-0 op het scorebord getrapt, een voorsprong waarmee de Mannekens aan de return beginnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium