Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rode armband: “Raak me niet aan” Groene armband: “Knuffel me maar”

JUWELENONT­WERPER LANCEERT IDEE VOOR FYSIEK CONTACT

-

Wanneer het moment daar is dat we elkaar opnieuw fysiek mogen groeten, zal niet iedereen daar meteen voor openstaan. En dus bedacht Antwerps juweelontw­erper Steven de Jaegher alvast een oplossing. Hij ontwierp groene en rode armbanden die iemands keuze in een oogopslag moeten duidelijk maken. “Zo hoeft er niet over gepraat te worden. Het zal het contact vergemakke­lijken.”

“Zelf ben ik heel fysiek aangelegd”, zegt Steven de Jaegher (38). “In normale omstandigh­eden geef ik gemakkelij­k een hand, een kus of een knuffel aan vrienden of wanneer ik mensen ontmoet. En nog altijd heb ik de neiging om mensen een hand te geven. Wat natuurlijk niet mag.”

Maar er is beterschap in zicht, denkt de Jaegher. “Stilaan worden de maatregele­n versoepeld en er zal een moment komen waarop we elkaar opnieuw fysiek mogen begroeten. Maar nu al merk ik in mijn omgeving dat niet iedereen daar meteen voor zal openstaan. Dat gaat nog ongemakkel­ijke situaties met zich meebrengen. Anderhalve meter of een omhelzing?”

En dus ontwierp hij een armband die meteen moet duidelijk maken in welke mate je gesprekspa­rtner openstaat voor fysiek contact. “Een rode en een groene. Gemaakt van plexiglas.” Kwestie van een stevig vleugje coronasymb­oliek toe te voegen aan het ontwerp. “Ik gebruikte het materiaal eerder al om stolpen en koepels van te maken om er mijn ontwerpen onder te presentere­n. Ik heb mijn leverancie­r gecontacte­erd en mijn idee uitgelegd. Hij had het natuurlijk erg druk, maar hij vond het een tof initiatief en wilde me wel van materiaal voorzien.”

Op dit ogenblik heeft De Jaegher al een aantal exemplaren klaarligge­n in zijn atelier. “Maar ik besef ook wel dat dit alleen maar zal werken wanneer er veel mensen in dit idee meegaan. Ik hoop dat dat zal gebeuren. Want ik ben ervan overtuigd dat het de fysieke omgang zal vergemakke­lijken en de afstand tussen mensen zal verkleinen van zodra het toegelaten is. Je ziet meteen hoe iemand zich bij eventueel fysiek contact voelt. Je hoeft er met geen woord over te reppen. Want dat is iets wat veel mensen duidelijk vervelend vinden.”

Vanaf 9,5 euro

Zijn ontwerpen verkoopt zijn website, vanaf 9,5 euro. “Naast iets handigs is het ook een leuk hebbeding dat mensen kunnen laten personalis­eren, bijvoorbee­ld door er iets in te laten graveren.”

Zelf loopt hij alvast met een groen exemplaar rond. In de hoop dat hij al die kussen, knuffels

hij via

en handen snel weer mag ontvangen. Al zal dat jammer genoeg nog niet voor dit weekend zijn. “Dan trouw ik. Enkel het wettelijk gebeuren zal doorgaan. Het feest is uitgesteld, net zoals onze huwelijksr­eis. Maar ik verwacht dat er wel wat mensen ons zullen opwachten voor de wettelijke plechtighe­id. Dat is toch fijn. En we hebben ook beslist om onze trouw te streamen via Facebook Live zodat wie er niet bij kan zijn, het toch op zijn gsm kan volgen

(lacht).”

Het coronaviru­s heeft een behoorlijk stevige impact op zijn leven. “Want ook klanten kan ik nu niet ontvangen in mijn

atelier. Je werkt heel persoonlij­k, zit dicht bij elkaar. Dat gaat nu niet. Dus werk ik op mijn gemak verder aan mijn ontwerpen. En drie weken geleden kocht ik een pand in de Wolstraat in het centrum van Antwerpen. Daar plan ik in de loop van volgend jaar een winkel te openen met mijn juwelen. Aan de voorbereid­ing daarvan ben ik

ook volop bezig.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Info: steven dejaegher.
be
FOTO VICTORIANO MORENO Info: steven dejaegher. be
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium