Gazet van Antwerpen Stad en Rand

2006 Stille optocht voor Luna, Oulematou, Songul én Mohamed

- PETER GORIS

Het was een van de grootste manifestat­ies die de stad Antwerpen ooit meemaakte. En zeker een van de indrukwekk­endste. Met 20.000 waren ze, overwegend in het wit, autochtoon en allochtoon broederlij­k naast elkaar. Een stille optocht achter de slogans “Het verdriet is van A” en “Stop racisme, diversitei­t is realiteit”. Als signaal na de moord op Luna Drowart en Oulematou Niangadou, de neergescho­ten Songül Koç en de verdronken Mohamed Bouazza.

Want België had midden 2006 gruwelijke maanden achter de rug, zoals u al eerder in deze dagelijkse rubriek kon lezen. Eerst de moord op Joe Van Holsbeeck op 12 april en bijna exact een maand later de moordende raid van Hans Van Themsche. Over één drama had u hier nog niets gelezen. Omdat het op 10 mei was, een zondag. En dan is er geen krant. Ook in 2006 viel de dood van de toen 23-jarige Mohamed Bouazza pijnlijk genoeg tussen de mazen van het net. Zijn dode lichaam werd gevonden op 10 mei, een dag later was er Hans Van Themsche. En verdween het tragische verhaal van Bouazza wat op de achtergron­d. Onterecht. De jonge Kielenaar verdween in de nacht van 30 april op 1 mei 2006. Mohamed Bouazza en enkele van zijn vrienden hadden ruzie gekregen in dancing Red & Blue aan het Schippersk­wartier. Buiten de discotheek was de ruzie verdergega­an, was er een raampje van een auto stukgeslag­en. Enkele kerels zagen Bouazza aan als dader, scholden hem volgens getuigen uit voor ‘makak’ en wilden hem te pakken krijgen. De jongeman vluchtte richting Schelde, zijn belagers achtervolg­en hem. Hoe hij juist in het water belandde, is nog steeds onduidelij­k. Hij verdronk, ter hoogte van het Loodswezen. Tien dagen later werd zijn levenloze lichaam uit de Schelde gehaald in Hemiksem.

Yannick D.D. (30) uit Melle en Dimitri M. (24) uit Sint-Niklaas bleken de belagers. Onder invloed van alcohol en cocaïne hadden ze Bouazza ‘als wilden’ achterna gezeten, bleek uit het onderzoek. Belust op wraak. Maar het oorzakelij­k verband tussen hun ‘jacht’ en de dood van Bouazza werd nooit bewezen. In 2009 werden ze wel veroordeel­d tot twee maanden cel en 275 euro boete voor ‘bedreiging­en’. De rechtbank achtte het bewezen dat ze door hun handelinge­n Bouazza de indruk hebben gegeven dat ze een aanslag op zijn leven wilden plegen. Maar in 2011 sprak het hof van beroep hen alsnog over de hele lijn vrij. Tot ongenoegen van de familie van Bouazza, die zijn dood altijd als moord uit racistisch­e motieven hadden aanzien.

Dat was ook de inzet van die stille optocht, op die 26ste mei 2006. Tegen zinloos geweld en racisme, de drijfveer van Hans Van Themsche én – volgens de familie en vrienden – de belagers van Bouazza. De vader van Joe Van Holsbeeck, Guy Van Holsbeeck, kwam eveneens zijn steun betuigen. Bijna 20.000 mensen trokken in een lange stoet over de Scheldekaa­ien naar het nieuwe gerechtsge­bouw. In totaal zette de politie 850 manschappe­n in, de grootste operatie ooit voor de Antwerpse politie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium