Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alle speeltuine­n gaan weer open: maximum 20 kinderen tot 12 jaar

Nieuwe versoepeli­ng gaat vandaag in, stad hoopt tegen het weekend overal linten weggehaald te hebben

- JONAS ROSQUIN, SACHA VAN WIELE

Bart De Wever

Burgemeest­er (N-VA)

“We gaan duidelijk communicer­en. Het is bijvoorbee­ld niet de bedoeling dat beide ouders en de grootouder­s daar ook allemaal aanwezig zijn.”

Alle speelplein­en en -tuinen in Antwerpen gaan vanaf vandaag weer open. Dat is mogelijk dankzij een nieuw ministerie­el besluit. Er zijn wel beperkinge­n. De kinderen mogen niet ouder dan 12 jaar zijn en er mogen maximum twintig kinderen spelen.

De stad opent al haar speeltuine­n, die aan het begin van de coronacris­is werden afgesloten, opnieuw. Het gaat om 230 speeltuine­n, klein en groot, in parken en op pleinen of pleintjes, verspreid over alle districten. Het is wel wachten tot alle linten zijn weggehaald. Alleen stad of politie mogen dat doen. De stad denkt alle speeltuine­n weer open te hebben tegen het komende weekend.

Ook de speeltuine­n in de provincial­e domeinen, zoals het Rivierenho­f, worden weer in gebruik genomen.

Wel gelden daarbij uiteraard een aantal regels om de verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan. Zo zijn enkel kinderen jonger dan 13 jaar toegelaten en wordt aan volwassene­n gevraagd om de regels van social distancing te respectere­n. De stad vraagt ook met aandrang om de speeltijd te beperken en rechtsomke­er te maken als het bij aankomst te druk blijkt te zijn in de speeltuin. Ook in de grotere speeltuine­n in de parken mogen niet meer dan twintig kinderen tegelijk spelen.

Samenschol­ingsverbod?

Tot twintig kinderen tegelijk: in hoeverre is er dan nog een samenschol­ingsverbod in Antwerpen? “Dat is er nog steeds en we zullen in de geest van dit verbod controlere­n”, zegt Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “We gaan duidelijk communicer­en. Het is bijvoorbee­ld niet de bedoeling dat beide ouders en de grootouder­s daar ook allemaal aanwezig zijn.”

Een goeie week geleden besliste de stedelijke veiligheid­scel al om enkele kleine buurtspeel­tuinen te openen. Er was toen wel wat kritiek over de keuze van welke speelplein­en weer open gingen en welke niet. Bovendien bleken ook enkele speelplein­en te zijn geopend die eigenlijk nog gesloten hadden moeten blijven. Het gevolg was dat aan het Krugerplei­n in Borgerhout al snel een tachtigtal mensen zat. Daarom werd beslist die speeltuine­n weer te sluiten.

 ?? FOTO KATRIJN VAN GIEL ??
FOTO KATRIJN VAN GIEL
 ?? FOTO KATRIJN VAN GIEL ?? De linten zullen ook verdwijnen aan deze speeltuin op Sint-Andries.
FOTO KATRIJN VAN GIEL De linten zullen ook verdwijnen aan deze speeltuin op Sint-Andries.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium