Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer dan dubbel zoveel klachten over stiptheid De Lijn

Openbare vervoersma­atschappij verliest 35 miljoen euro inkomsten door coronacris­is

- PATRICK VAN DE PERRE

Het aantal klachten van reizigers over de stiptheid van De Lijn is vorig jaar meer dan verdubbeld (van 14.000 naar 30.000). Oorzaken? 2,3% van de bus- en tramritten werden in 2019 wegens stakingen niet gereden en door het ernstig personeels­tekort werden sommige ritten gewoon geschrapt. Ondertusse­n draaide ook De Lijn de jongste maanden een flink omzetverli­es. Tot eind augustus zal de openbaarve­rvoermaats­chappij via de ticketverk­oop ongeveer 35 miljoen euro minder inkomsten binnenkrij­gen. De Lijn verwacht dat de Vlaamse overheid dit bedrag op tafel legt. Maar daarover is nog geen zekerheid.

Bij De Lijn kwamen vorig jaar 38% meer klachten over de dienstverl­ening binnen. Als het gaat om stiptheid waren er zelfs dubbel zoveel klachten dan in 2018. Het hoge aantal stakingsda­gen bij het openbaar vervoer in 2019 is de belangrijk­ste reden voor die verdubbeli­ng. Ondertusse­n kijkt De Lijn dit jaar al tegen een tekort aan van 35 miljoen euro door de coronacris­is.

De openbare vervoersma­atschappij De Lijn heeft er in 2019 wat betreft dienstverl­ening geen goed jaar opzitten. Met iets meer dan 31 stakingsda­gen en 2,3% van de ritten die niet gereden werden, nam het aantal klachten van reizigers toe met 38%. Als het gaat om stiptheid is er zelfs een verdubbeli­ng van het aantal mensen dat verhaal ging halen bij De Lijn.

Tegelijker­tijd kende De Lijn vorig jaar ook een personeels­tekort dat te merken was in de dienstverl­ening. Hoewel er nog steeds behoefte is aan nieuwe tram- en buschauffe­urs zijn de problemen ondertusse­n voor een deel opgelost.

“Er werden vorig jaar 624 nieuwe chauffeurs en 70 technici aangeworve­n. Dit jaar willen we nog eens evenveel chauffeurs en technici aanwerven”, zegt de directeur-generaal van De Lijn Roger Kesteloot. Vooral in de regio Antwerpen en VlaamsBrab­ant wordt nog volop naar nieuw personeel gezocht.

Omzetverli­es tot in augustus

Ook De Lijn deelde in de klappen van het coronaviru­s. Door de maatregele­n om het virus in te dijken is het aantal reizigers fors gedaald. In het begin van de coronacris­is daalde het aantal reizigers tot minder dan 10% van het aantal mensen dat in normale omstandigh­eden het openbaar vervoer neemt.

“Op basis van de gegevens die we nu hebben zal De Lijn eind augustus ongeveer 35 miljoen euro minder inkomsten hebben. Daarbij houden we er rekening mee dat bij het versoepele­n van de maatregele­n voorlopig minder reizigers met de tram of de bus zullen rijden. Het is ook onduidelij­k hoeveel jongeren hun abonnement bij het begin van het schooljaar zullen verlengen of aankopen”, legt Roger Kesteloot uit.

De Lijn hoopt dat de Vlaamse overheid het omzetverli­es zal bijpassen. Maar daarover is nog geen duidelijkh­eid. “De Lijn is op vraag van de Vlaamse overheid in volle coronacris­is blijven rijden. Dat betekent dat de kosten bleven. We hebben onze maatschapp­elijke plicht gedaan. Het is niet meer dan logisch dat de Vlaamse overheid het tekort zal bijpassen”, zegt de voorzitter van De Lijn Marc Descheemae­cker.

Investerin­gen

Ondertusse­n wordt verder geïnvestee­rd in de vernieuwin­g van de vloot. “In 2019 zetten we de vergroenin­g en verduurzam­ing van onze vloot verder. Vorig jaar werden er tweehonder­d hybride bussen besteld voor een bedrag van 92 miljoen euro. Het

Marc Descheemae­cker

Voorzitter van De Lijn

is de eerste keer dat we een bestelling geplaatst hebben waarin geen bussen op diesel zijn inbegrepen. Deze voertuigen worden dit jaar geleverd”, zegt Roger Kesteloot.

Er worden dit jaar ook 970 e-bussen besteld. “Deze elektrisch­e bussen, met een prijskaart­je van ruim 1 miljard euro, worden vanaf 2023 ingezet. Twee jaar later willen we in alle stadskerne­n emissievri­j rijden.”

www.delijn.be.

“In volle FOTO BELGA coronacris­is zijn we blijven rijden op vraag van de Vlaamse overheid. Het is niet meer dan logisch dat ze het tekort zal bijpassen.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? AANTAL GEMELDE KLACHTEN
De vele stakingen in 2019 zijn deels verantwoor­delijk voor de klachten.
FOTO JAN VAN DER PERRE AANTAL GEMELDE KLACHTEN De vele stakingen in 2019 zijn deels verantwoor­delijk voor de klachten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium