Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En kwijtschel­ding sociale bijdragen

Voor steunmaatr­egelen

-

de regering over een steunpakke­t en zou in ruil enkele toegevinge­n willen doen. Die bestaan onder andere uit een sluitingsu­ur om 23u, klanten laten zitten (dus niet aan de toog hangen) en de cafébaas mag gasten met gezondheid­sklachten weigeren.

Maar bepaalde zaken zullen ook via het parlement geregeld moeten worden. De Zweedse partijen (N-VA, Open Vld, MR en CD&V) dienden al een voorstel in voor een btw-verlaging en Ecolo-Groen werkte een horecaplan in de vorm van een resolutie uit. In het kader van dat resolutiev­oorstel werden gisterenoc­htend de sectororga­nisaties en de vakbonden gehoord in de Kamercomis­sie Economie.

Horeca Vlaanderen vraagt onder meer kwijtschel­ding van sociale bijdragen voor het eerste kwartaal – voor de sluiting dus – en voor de eerste periode na de heropening, tot eind september. Vanaf het vierde kwartaal wil de sector de doelgroepe­nkorting voor vaste werknemers uitgebreid zien.

6% op water en cola

Inzake btw vraagt Horeca Vlaanderen een btw-tafief van 6% op niet-alcoholisc­he dranken en op ter plaatse geconsumee­rde voeding. De sector wil ook dat werknemers meer goedkope overuren kunnen presteren.

De groenen willen hun resolutiev­oorstel nu aanpassen na de insteek van de hoorzittin­gen en na overleg met de andere partijen. Kamerlid Kristof Calvo wil “een nationale coalitie voor de horeca over partijgren­zen heen om de sector en zijn werknemers zuurstof te geven”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium