Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overspoeld met werk, en toch in het rood

Coronacris­is kan hospitalen failliet laten gaan

- TOM LE BACQ

De coronacris­is zal de ziekenhuiz­en dit jaar diep in de rode cijfers duwen. En van de 91 Belgische ziekenhuiz­en boekten er vorig jaar al 29 verlies. Als de overheid niet bijspringt om de miljardenf­actuur te betalen, dreigen er faillissem­enten. “De regering moet de ziekenhuiz­en redden zoals ze Brussels Airlines wil redden”, zegt Margot Cloet (Zorgnet-Icuro).

Meer dan 16.000 opnames van Covid-19-patiënten sinds het begin van de crisis: de ziekenhuiz­en in ons land worden sinds de uitbraak van de coronapand­emie overspoeld met werk. Maar dat doet de kassa niet rinkelen, wel integendee­l.

“De ziekenhuiz­en zitten financieel al jaren op hun tandvlees, met minieme marges. De klap die ze door de coronacris­is krijgen, zal een aantal ervan overkop doen gaan als we niet ingrijpen”, zegt Margot Cloet van koepelorga­nisatie Zorgnet-Icuro.

Hoe kan dat? Simpel: omdat er de afgelopen maanden veel meer kosten zijn en veel minder inkomsten. Die kosten, dat zijn onder andere beschermin­gsmateriaa­l voor het personeel, verbouwing­en aan afdelingen om Covid-19patiënte­n te huisvesten, en extra personeel dat moest worden ingezet. De inkomsten die wegvallen, dat zijn dan de gewone, niet-dringende ingrepen die quasi volledig zijn stopgezet. “We zijn nog maar voorzichti­g aan het heropstart­en”, zegt Johan Hellings, directeur van het West-Vlaamse AZ Delta.

Lege spaarpot

Extra probleem: de spaarpot is leeg bij veel ziekenhuiz­en. “De 91 ziekenhuiz­en in ons land draaien samen een omzet van 15 miljard, maar halen allemaal samen maar een nettowinst van 31 miljoen”, zegt Cloet. “Dat is een marge van 0,2%: een klein duwtje is een financiële ramp. Een op de drie ziekenhuiz­en zat vorig jaar al in het rood.”

En de coronacris­is is geen duwtje, maar een historisch­e oplawaai. Dan doemt het beeld van faillissem­enten op, zegt Cloet. Kan een ziekenhuis failliet gaan? Dat kan. Sinds een aanpassing van de wet twee jaar geleden, kunnen ook vzw’s op de fles gaan.

De ziekenhuiz­en becijferen hoeveel corona hen zal kosten. Het UMC Sint-Pieter in Brussel schat in de krant Le Soir het verlies voor dit jaar op 50 tot 60 miljoen. Het CHR de la Citadelle in Luik raamt het verlies op 70 miljoen. Extrapolee­r je dat naar de 91 ziekenhuiz­en in ons land, kom je aan een miljardenf­actuur.

“Ook wij zijn met die berekening bezig”, zegt Hans Rigauts van het Brugse AZ Sint-Jan. “Maar het is nog te vroeg om daar uitspraken over te doen.”

Balans opbouwen

“Het hangt er ook van af welke balans je als ziekenhuis hebt opgebouwd de afgelopen jaren”, zegt Johan Hellings. “Onze financiële structuur is behoorlijk stevig. Het zou wel kunnen dat andere ziekenhuiz­en die zeer zwaar geïnvestee­rd hebben, of niet over voldoende onmiddelli­jk beschikbaa­r geld beschikken, in de problemen komen. Wat er dan gebeurt? Dan kun je je leverancie­rs of personeel niet meer betalen en zit je natuurlijk zwaar in de problemen.”

Daarom is er volgens Cloet nood aan een reddingspl­an. “De overheid heeft al 1 miljard euro uitgetrokk­en om de ergste nood te overbrugge­n”, zegt ze. “Maar dat was een voorschot op wat ze normaal anders ook gingen krijgen, geen extra budget. Dat zal niet volstaan. Er zal eenzelfde plan nodig zijn als hetgene dat ze voor Brussels Airlines wil opzetten.”

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) laat weten dat ze wacht op de precieze berekening van alle kosten door de ziekenhuiz­en. “Dan zullen we een duidelijk beeld hebben en kunnen we tot een verdeelsle­utel komen. Niet elk ziekenhuis heeft de impact op dezelfde manier gevoeld. En dan moeten we zien wat de budgettair­e ruimte is.”

Margot Cloet

Koepelorga­nisatie Zorgnet-Icuro

“De ziekenhuiz­en zitten financieel al jaren op hun tandvlees, met minieme marges. De klap die ze door de coronacris­is krijgen, zal een aantal ervan overkop doen gaan als we niet ingrijpen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De ziekenhuiz­en willen dezelfde steun van de overheid als die voor Brussels Airlines.
FOTO PHOTO NEWS De ziekenhuiz­en willen dezelfde steun van de overheid als die voor Brussels Airlines.
 ?? FOTO BART DEWAELE ??
FOTO BART DEWAELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium