Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vandaag duidelijkh­eid over soepelere afstandsre­gels op school?

Onderwijsm­inister Ben Weyts hoopt op aanpassing

-

Ten vroegste vandaag krijgt het onderwijs duidelijkh­eid over een mogelijke versoepeli­ng van de afstandsre­gels in het onderwijs. Onderwijsm­inister Ben Weyts (NVA) zei maandagavo­nd te hopen op zo’n versoepeli­ng.

kwam vorige vrijdag met het onderwijsv­eld overeen om vanaf 2 juni alle kleuters, de lagere school en twee extra jaren in het middelbaar toe te laten. In de praktijk is dat voor de meerderhei­d van de scholen onmogelijk binnen de huidige voorschrif­ten.

Vooral de 4 vierkante meter per leerling is een groot struikelbl­ok om meer kinderen naar school te laten komen.

Vraag is of de virologen in de GEES, de expertengr­oep die de exitstrate­gie uittekent, de afstandsre­gels willen lossen. Tijdens het overleg afgelopen vrijdag was ook Erika Vlieghe, voorzitste­r van de GEES aanwezig. Verschille­nde bronnen bevestigen dat zij toen niet wilde weten van een versoepeli­ng. Vanuit de vakbonden klinkt kritiek dat Weyts amper enkele dagen later opWeyts nieuw vraagt of de afstandsre­gels aangepast kunnen worden. “Ik zie niet in wat er in die tijd veranderd is”, zegt Nancy Libert van ACOD Onderwijs. “Als er een aanpassing komt, zullen ze die toch heel goed moeten uitleggen aan de mensen.”

Volgens het kabinet van Weyts evolueren de inzichten over het coronaviru­s elke dag. “Er zijn ook vooraansta­ande virologen die zeggen dat een versoepeli­ng bespreekba­ar moet zijn”, zegt de woordvoerd­er, verwijzend naar de opening die Marc Van Ranst maandagavo­nd maakte tijdens

Het Journaal. “We leven op hoop. Als dit zou lukken, zou dat voor veel scholen een groot verschil maken.”

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? “Een versoepeli­ng moet bespreekba­ar zijn”, zegt de woordvoerd­er van onderwijsm­inister Ben Weyts.
FOTO KRIS VAN EXEL “Een versoepeli­ng moet bespreekba­ar zijn”, zegt de woordvoerd­er van onderwijsm­inister Ben Weyts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium