Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Justitie vergeet slachtoffe­rs: zitting Van Themsche maand uitgesteld

-

De zitting over de straf van Hans Van Themsche is gisteren verdaagd omdat de slachtoffe­rs te laat op de hoogte gesteld zijn van de zitting van de strafuitvo­eringsrech­tbank. “Ik moet zeggen dat ik dit persoonlij­k ten zeerste betreur”, zei Bart Herman, de advocaat van Van Themsche na de zitting. Van Themsche wil in aanmerking komen voor elektronis­ch toezicht.

Negatief advies

De strafuitvo­eringsrech­tbank zou zich gisteren over de zaak buigen, maar zover kwam het dus niet. De zitting is uitgesteld omdat justitie de slachtoffe­rs niet tijdig op de hoogte had gebracht. Op 23 juni zal de vraag opnieuw behandeld worden, al sprak het parket een negatief advies uit.

Hans Van Themsche werd door het hof van assisen op 11 oktober 2007 tot levenslang­e opsluiting veroordeel­d voor de racistisch­e moorden en moordpogin­g in Antwerpen. Maandag werd duidelijk dat de man uit Wilrijk na veertien jaar in de gevangenis om een versoepeli­ng van zijn straf vraagt. Herman heeft het over een “noodzakeli­jke stap” en geeft aan dat “we zeer goed beseffen dat het een werk van zeer, zeer lange adem is”.

Van Themsche schoot op 11 mei 2006 peuter Luna Drowart (2) en haar Malinese oppas Oulematou Niangadou (25) dood in het centrum van Antwerpen. De Turkse

Songul Koç (47) raakte zwaargewon­d, maar overleefde de aanslag. De jongeman verklaarde na de feiten dat hij doelbewust op zoek was gegaan naar mensen van vreemde origine.

Zijn advocaat spreekt tegen dat Van Themsche vervroegd wil vrijkomen. “We hebben in onze maatschapp­ij de insteek genomen om iemand het recht te ontzeggen om ooit tot resocialis­atie over te gaan. Maar op termijn mag iedereen vragen naar modaliteit­en om zijn straf uit te voeren, versoepeli­ngen van het regime.”

Het gaat dan om elektronis­ch toezicht, beperkte detentie of voorwaarde­lijke invrijheid­stelling. “Er is alleen een vraag voorgelegd tot elektronis­ch toezicht”, aldus meester Bart Herman, die zegt die vraag opnieuw te zullen verdedigen bij de volgende zitting over een maand. De advocaat merkte op dat “Van Themsche al zes jaar in de mogelijkhe­id is om dat te vragen”.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium