Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is onze laatste schreeuw om hulp”

De Proefkonij­nen proberen met petitie sluiting theater te vermijden

-

De Proefkonij­nen, het theatergez­elschap van Randall Van Duytekom en Daphne Paelinck (Christine in Thuis), voeren een doodstrijd voor het behoud van hun theater op de Frankrijkl­ei. De coronacris­is slaat diepe financiële wonden.

In september 2019 openden De Proefkonij­nen naar aanleiding van hun tienjarig bestaan een eigen theater op de Frankrijkl­ei. Het gezelschap, dat familievoo­rstellinge­n maakt, investeerd­e in dat project een flink bedrag uit eigen zak. “Alles liep op wieltjes. We hadden uitverkoch­te zalen. En dan brak de coronacris­is uit”, vertelde Daphne Paelinck eerder al aan uw krant.

Ondertusse­n staat het water het gezelschap aan de lippen. “Onze huurkosten blijven doorlopen. We zitten in een duur pand in het centrum van Antwerpen”, legt Randall Van Duytekom uit. “Inkomsten hebben we niet, want al onze voorstelli­ngen en workshops zijn uiteraard geschrapt. We weten ook niet wat het slimste is om te doen: nog even door de zure appel heen bijten in de hoop dat we deze zomer weer van start kunnen gaan of de stekker eruit trekken en het huurcontra­ct opzeggen. Er gaan namelijk stemmen op dat er heel 2020 geen theatervoo­rstellinge­n meer mogelijk zullen zijn. Blijven we dan alsnog doorbetale­n, dan smijten we tienduizen­den euro de vuilnisbak in.”

En dus hoopt het gezelschap dat de overheid over de brug komt. “Bijvoorbee­ld door onze huurkosten over te nemen. Want voor een hinderprem­ie komen we niet in aanmerking”, zegt Van Duytekom. “In het verleden zijn wij overigens nooit gaan aankloppen voor subsidies. Elf jaar lang hebben wij op eigen kracht theater gemaakt en gemeenscha­psvormend gewerkt. En net dat nekt ons nu.”

Want het gezelschap schreef zowel de Vlaamse overheid als het kabinet cultuur van de stad Antwerpen aan. “Alleen van het Antwerpse kabinet kregen we een persoonlij­k antwoord met de boodschap dat ze alleen partners ondersteun­en waarmee ze al een lopend engagement hebben. Dat is heel cynisch.” Daarom startten De Proefkonij­nen een petitie die al meer dan 1.500 keer werd onderteken­d. “Om onze situatie onder de aandacht te brengen. Dit is een laatste schreeuw om hulp.”

Schepen van Cultuur Nabilla Aid Daoud (N-VA) laat weten dat ze beseft dat de impact van de coronacris­is op de culturele sector enorm is. “Maar op dit ogenblik moeten er nog veel zaken verduideli­jkt worden door de federale crisiscel. Maar we weten ook dat we niet elk gezelschap kunnen redden. Daarom kijken we inderdaad prioritair naar de organisati­es waar we als stad al een partnersch­ap mee hebben lopen.”

 ?? FOTO GOELE BORMANS ?? Randall Van Duytekom en Daphne Paelinck van De Proefkonij­nen.
FOTO GOELE BORMANS Randall Van Duytekom en Daphne Paelinck van De Proefkonij­nen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium