Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe vernieuwen we de Linkeroeve­rlijn?

- Herman Welter

De tramlijn naar Linkeroeve­r, de slagader van het nog steeds niet voltooide Antwerpse premetrone­t, werd op 21 september 1990 in gebruik genomen. Binnenkort dertig jaar (!) geleden. De spoorinfra­structuur is na 25 jaar – bij intens gebruik eerder – aan volledige vernieuwin­g toe: onder meer de bedding, dwarsligge­rs, rails, bekabeling en bovenleidi­ng. Een te overwegen optie is niet meer te kiezen voor een ballastbed­ding. Trillingen drukken het steenslag samen. Dat verhindert een goede afvoer van water en veroorzaak­t seinstorin­gen.

De Lijn heeft zich wellicht al suf gepiekerd over hoe men deze ingrijpend­e en steeds dringender wordende renovatie gaat aanpakken. Dat de werkzaamhe­den een grote impact zullen hebben op het drukste trambaanva­k van het land, hoeft geen betoog. Al zeker in combinatie met de bouw van Oosterweel die veel verkeersel­lende zal veroorzake­n.

Als je kiest voor de korte pijn rijden er enkele maanden geen trams tussen beide oevers.

Tegelijker­tijd kan men dan het verouderde station Groenplaat­s moderniser­en en voor alle reizigers toegankeli­jk maken. Om het reizigersl­eed iets te verzachten, kan de tram op Linkeroeve­r verlengd worden tot de voetganger­stunnel. Zo kan de tram tussen de P+R in Melsele, Zwijndrech­t en Linkeroeve­r blijven rijden. Deze investerin­g is ook na de renovatie nuttig zoals bij een eventuele stremming in de premetro.

Tweede mogelijkhe­id. Telkens één richting moderniser­en. Dat leidt tot exploitati­e op een lang traject enkelspoor met een beperkte capaciteit. Deze aanpak vereist tevens de inzet van circa twintig tweerichti­ngstrams. Die trams moeten nog wel worden besteld. Als je dat vandaag doet, kun je er in 2022 over beschikken. In de ochtendspi­ts zou de klemtoon richting centrum liggen, ’s avonds richting Linkeroeve­r.

Derde optie. Iedere nacht (van 20.30 u tot 5u) met man en macht werken. Je treft dan weinig reizigers. De Linkeroeve­rtramlijn illustreer­t nogmaals dat we onze kostbare infrastruc­tuur niet onderhoude­n zoals het hoort en evenmin tijdig vernieuwen. Wat Vlaanderen zelf doet, doet het niet beter dan het unitaire België. De Vlaamse regering droomt Noords, maar handelt Latijns.

 ?? FOTO STEFAAN VAN HUL ??
FOTO STEFAAN VAN HUL
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium