Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bretelwei wordt dan toch samentuin

Ook Den Drossaert gaat opnieuw open

-

Na jaren van verloederi­ng gaat De Bretelwei, het stukje groen tussen de Turnhoutse­baan en de Stenenbrug, binnenkort open voor de buurt als samentuin en ontmoeting­splek. Het districtsb­estuur en AG Vespa troffen hierover na lang onderhande­len een akkoord.

Het prangende tekort aan groene publieke ruimte in Borgerhout intra muros is een oud zeer. Dat een populaire samentuin als De Wasserette in de Mellaertss­traat vier jaar geleden moest worden opgedoekt, zorgde destijds voor grote frustratie bij het districtsb­estuur. Sindsdien is men naarstig op zoek naar nieuwe groene locaties die kunnen worden opengestel­d voor de Borgerhout­enaren.

Een van de locaties waar al lange tijd sprake over was, is het zuidelijke deel van de Bretelsite op de Turnhoutse­baan. Een grond in eigendom van AG Vespa die tien jaar geleden door buurtbewon­ers en nabijgeleg­en scholen ook al werd gebruikt om samen te tuinieren. “Maar de stad heeft de ruimte vervolgens ingericht als werfzone. Dat is nu al een hele tijd geleden. Sindsdien ligt de Bretelwei er onderkomen bij”, zegt districtsb­urgemeeste­r Marij Preneel (Groen). Met als gevolg dat er veel werd gesluiksto­rt en ratten het er best naar hun zin hadden.

Dat is nu gedaan, zo wist Preneel maandagavo­nd op de districtsr­aad te zeggen, nadat raadslid en buurtbewon­er Said Boussacouq (PVDA) het item nog eens op de agenda had geplaatst. “Een aantal maanden geleden hebben de mensen van Buurtregie het stukje grond opgekuist en er containers vuil weggehaald. En twee weken geleden zijn we na lang onderhande­len met AG Vespa tot een akkoord gekomen: de Bretelwei wordt binnenkort geopend voor publiek. Want concrete bouwplanne­n voor de site zijn er niet meer deze legislatuu­r.” Er werd onder meer gesproken over de bouw van een parkeertor­en en een school. Maar die plannen zitten dus in de frigo.

Dat bevestigt ook AG Vespa, de vastgoedpo­ot van de stad Antwerpen. “Er is inderdaad een overeenkom­st in de maak om op deze plek een samentuin te realiseren”, zegt Yrsa Vermaut. “Van zodra die overeenkom­st rond is, en dat kan op vrij korte termijn gebeuren, kan de tuin opengaan. De overeenkom­st loopt voor onbepaalde tijd, maar kan wel maandelijk­s worden opgezegd. Zolang de site niet ontwikkeld wordt, en daarvoor zijn er inderdaad geen concrete plannen meer, kan hier getuinierd worden.”

Den Drossaert

“We zijn nu in gesprek met een aantal Borgerhout­se partners om te kijken hoe we de site kunnen openstelle­n, wie er zal instaan voor het beheer, enzovoort”, legt Marij Preneel uit. “Er zal nog wat voorbereid­end werk moeten worden getroffen, maar we willen de plek zo snel mogelijk openen, als de coronamaat­regelen het toelaten. We hopen nog op juni. Bedoeling is dat dit een plaats wordt voor ontmoeting, waar er getuinierd kan worden en waar passanten even kunnen zitten tijdens vaste openingsur­en.”

Minstens even snel zal ook samentuin Den Drossaert aan het gelijknami­ge dienstence­ntrum in de Vercammens­traat opnieuw openen. “Ook hier: van zodra de

coronamaat­regelen dat toelaten”, zegt Preneel. “Deze plek was vroeger al een samentuin, maar die werd niet meer gebruikt en hij was bovendien niet duidelijk opengestel­d voor buurtbewon­ers. Dat project hebben we nieuw leven ingeblazen. We hebben de bredere buurt erbij betrokken en gaan ervoor zorgen dat mensen hier op vaste momenten kunnen komen zitten en tuinieren. Deze samentuin moet ook een ontmoeting­splaats worden voor de mensen van de omliggende servicefla­ts.”

 ?? FOTO RR ?? De Bretelwei is het stuk groen tussen de Turnhoutse­baan, de Stenenbrug en de Engelslei.
FOTO RR De Bretelwei is het stuk groen tussen de Turnhoutse­baan, de Stenenbrug en de Engelslei.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium