Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietsers krijgen binnenkort toch weer vierkant groen

Onduidelij­kheid weggewerkt: voortaan mogen ook speedpedel­ecs en brommers door

- SACHA VAN WIELE

De onduidelij­kheid in de nieuwe wegcode rond vierkant groen voor fietsers is binnenkort van de baan. De commissie mobiliteit van het federaal parlement keurde dinsdag de aanpassing goed. Het groen heeft dan niet alleen betrekking op fietsers, maar op alle gebruikers van het fietspad.

Antwerps mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA) zette in oktober de proefproje­cten rond vierkant groen voor fietsers stop. Deze regeling houdt in dat alle fietsers op een kruispunt samen kunnen oversteken zonder in conflict te komen met wagens. Het probleem was dat volgens de wegcode het groen op zo’n kruispunt alleen gold voor fietsers, maar niet voor speedpedel­ecs en brommers op het fietspad. Bij groen zouden dus alleen de fietsers mogen doorrijden, maar de rest moest wachten op het groen voor de wagens. Volgens Kennis zou zo bij een ongeval het zeer moeilijk zijn om te bepalen wie in de fout was gegaan.

Volksverte­genwoordig­er Jef Van den Bergh (CD&V) pikte dit op en werkte aan een voorstel om de onduidelij­kheid weg te werken. Dat werd dinsdag in de commissie mobiliteit goedgekeur­d, op 11 juni volgt normaal gezien de goedkeurin­g in het parlement.

“Met de aanpassing van de regelgevin­g voor vierkant groen is er geen reden meer om het niet in te voeren op kruispunte­n, die zo op conflictvr­ij kunnen worden gemaakt. De aanpassing komt erop neer dat de omschrijvi­ng vierkant groen voor fietsers wordt vervangen door vierkant groen voor de gebruikers van het fietspad”, zegt Van den Bergh.

Het Belgisch kenniscent­rum rond verkeersve­iligheid Vias en de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde zijn tevreden over de aanpassing. Ze wijzen erop dat ze duidelijkh­eid schept en gemakkelij­ker te communicer­en is naar de weggebruik­ers.

“Wij zijn uitermate tevreden met deze heldere aanpassing­en”, zegt Stef Willems van Vias. “Alles wat op het fietspad mag rijden, mag dus doorrijden bij groen. De proefproje­cten kunnen dus nu verder worden gezet.”

Conflicten

De Fietsersbo­nd zit met een gemengd gevoel en betreurt vooral dat de proefproje­cten werden stopgezet.

“We weten eigenlijk niet of het zo goed is dat bij groen fietsers samen met speedpedel­ecs en brommers kunnen vertrekken”, zegt Wies Callens, woordvoerd­er Fietsersbo­nd. “Normaal doe je een proefproje­ct en op basis van de resultaten bekijk je dan of de regelgevin­g aanpassing­en vraagt. Alleen werden die proefproje­cten vroegtijdi­g stopgezet. Onze vrees is dat er conflicten zullen ontstaan tussen fietsers, speedpedel­ecs en brommers als die samen mogen vertrekken.”

Wanneer de proefproje­cten rond vierkant groen weer worden opgestart, is momenteel nog onduidelij­k. “Het is goed dat de federale minister voor Mobiliteit François Bellot (MR) geluisterd heeft naar Antwerpen”, zegt mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA). “We gaan nu de teksten bekijken om te zien of alle onduidelij­kheden weggewerkt zijn en wat de aanpassing betekent voor de bestaande verkeerssi­tuaties.”

De proefproje­cten die zijn stilgelegd, bevonden zich in de Londenstra­at, aan het kruispunt van de Roderveldl­aan en de Arbeiderss­traat in Berchem, IJzerlaanB­redastraat en Brouwersvl­ietKaaien in Antwerpen en Kleine Doornstraa­t-Doornstraa­t in Wilrijk.

Stef Willems

Vias

“Wij zijn uitermate tevreden met deze aanpassing­en. Alles wat op het fietspad mag rijden, mag dus doorrijden bij groen.”

 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ?? Het kruispunt aan de Londenbrug is een van de plekken waar het proefproje­ct werd stopgezet.
FOTO WIM KEMPENAERS Het kruispunt aan de Londenbrug is een van de plekken waar het proefproje­ct werd stopgezet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium