Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederlands­e Chinees doet afhaal in ’t Stad

Sterrenres­taurant O&O vindt alternatie­f voor Antwerpen Proeft

-

Restaurant O&O, een Nederlands­e Chinees met een Michelinst­er, had toegezegd voor Antwerpen Proeft. Dat ging niet door, maar dit weekend leveren ze wel afhaalmenu’s in Antwerpen. En daarmee keren ze terug naar hun roots.

Danny Tsang (67) en zijn vrouw Helena (64) openden in 1982 hun afhaalrest­aurant in Sint Willebrord

(tussen Bergen-op-Zoom 60 km van Antwerpen).

en

Breda,

Hij kwam van Hongkong, zij uit Maleisië, zodat ze al twee stromingen van de Aziatische keuken in huis hadden. Tot vandaag is elke gezinsvaka­ntie naar Maleisië, Singapore, Thailand, Hongkong en Japan een inspiratie­bron voor de keuken.

Want chef-kok Danny is autodidact. “Hij blijft experiment­eren en zoekt steeds verfijning”, zegt zijn zoon Mike (28). Het eerste familieres­taurant was een typische Chinees van toen: genaamd New Hongkong met binnen enkele tafels en een afhaaltoog. “Maar die toog was de grootste inkomensbr­on, dus ermee stoppen was wel spannend”, legt oudste dochter Monica (35) uit.

Net als zus Wendy (30) liep ze school in hotelschoo­l Spijker in Hoogstrate­n. Erna volgde de hogere hotelschoo­l in Den Haag. Wendy studeerde rechten en Mike werkte na het Klein Seminarie in Hoogstrate­n en de unief in een prestigieu­s accountanc­ykantoor. Maar de lokroep van het restaurant was te groot. De kinderen keerden een voor een terug naar het restaurant dat intussen de naam O&O droeg: Oriëntaals en Originalit­eit.

Franse invloeden

Die originalit­eit komt uit de Oriëntaals­e smaken van het huis, met daarboveno­p Franse invloeden, geleverd door souschefs met de nodige ervaring. “Vaders uitzonderl­ijk smaakpalet doet de rest”, zegt Wendy. “Als een chef hem iets laat proeven, weet vader precies welk ingrediënt het gerecht naar een nóg hoger niveau zal tillen. En vergeet moeder niet. Zij staat in voor de kwaliteit van de producten, dim sums en sauzen.”

Deze subtiele mix resulteerd­e in 2018 in een Michelinst­er en 15 op 20 bij Gault&Millau. “Daardoor werd het hier een beetje druk”, zegt Monica. “Maar ervoor waren we drie jaar aanwezig op Antwerpen Proeft. Volgend jaar staan we er weer.”

Volksstraa­t

Wie niet zo lang wil wachten, kan dit weekend uitzonderl­ijk proeven van deze Oriëntaals­e keuken met Franse invloeden. Bestelling­en (tot vrijdagavo­nd laat) kan je zaterdag na online betaling afhalen bij Ad Bibendum in de Volksstraa­t 31, niet toevallig de wijnlevera­ncier van O&O. Zondag is Enfant Terrible, Geuzenstra­at 21, het afhaaladre­s en dat telkens van 16.30u tot 18u.

https://restaurant­oeno.nl/, menu’s van 45 tot 73 euro of à la carte.

 ?? FOTO RR ?? De familie Tsang voor hun restaurant O&O: Wendy, vader Danny, moeder Helena, Mike en Monica.
FOTO RR De familie Tsang voor hun restaurant O&O: Wendy, vader Danny, moeder Helena, Mike en Monica.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium