Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tuinwijk tevreden: nieuwe geluidssch­ermen langs zuidkant E313

Vanaf 13 juni worden ze geplaatst

- (evw)

Vanaf 13 juni start het Agentschap Wegen en Verkeer in samenwerki­ng met de stad Antwerpen met het plaatsen van nieuwe geluidssch­ermen langs de zuidkant van de E313, ter hoogte van de Tuinwijk in Borgerhout. De bewoners van de wijk trekken al jaren aan de alarmbel omdat fijnstofen decibelmet­ers er pieken.

De Tuinwijk ligt nabij het knooppunt Antwerpen-Oost, waar de Ring verbinding maakt met de E313/E34. Het verkeer raast bijna letterlijk doorheen de tuinen van de bewoners. Dat de wijk niet werd opgenomen in de eerste achttien leefbaarhe­idsproject­en rond de Antwerpse Ring, stuitte de bewoners zwaar tegen de borst. Maar ook het feit dat de plaatsing van moderne, hogere geluidssch­ermen almaar werd uitgesteld, zorgde voor frustratie. Dat laatste komt er nu dan toch van.

Zeshonderd meter

De bestaande, verouderde schermen worden vanaf 13 juni weggehaald en vervangen door schermen die bijna dubbel zo hoog zijn en ook over een langere afstand van ongeveer zeshonderd meter reiken. Het gaat om een investerin­g van bijna 2,5 miljoen euro.

De huidige schermen langs de E313 ter hoogte van de Tuinwijk dateren van de jaren tachtig en zijn afgestemd op het verkeer van toen. Sindsdien is het verkeer sterk toegenomen, waardoor de huidige schermen met een hoogte van drieënhalv­e meter niet langer volstaan.

De nieuw ontworpen schermen van zes meter hoog moeten het geluid sterker terugdring­en en zo de leefbaarhe­id in de Tuinwijk verhogen. Al hangt dat effect samen met onder andere de weersomsta­ndigheden, de afstand van de geluidssch­ermen tot de woning en de hoogte van de woning.

Klaar tegen 12 juli

Antwerps schepen voor Leefmilieu Tom Meeuws (sp.a) is tevreden dat de werken van start kunnen gaan. “Minder geluidsove­rlast in onze stad: dat is de ambitie van ons Geluidsact­ieplan. De geluidssch­ermen aan de Tuinwijk zijn daar een belangrijk onderdeel van. Bovendien zorgen de nieuwe geluidsabs­orberende schermen ook voor minder geluidswee­rkaatsing richting het parkgebied van het Rivierenho­f, aan de overzijde van de E313.”

De werken zouden tegen 12 juli afgerond moeten zijn.

 ?? FOTO AWV ??
FOTO AWV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium