Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Honderden Schotenare­n brengen laatste groet aan gebalsemde pastoor

Flor Stes ligt nog tot vanavond opgebaard in pastorij

- JAN AUMAN

Honderden mensen kwamen al een laatste groet brengen aan Flor Stes. De op Hemelvaart­sdag overleden pastoor van Schoten ligt nog tot vanavond opgebaard in de pastorij, waar hij zelf veertig jaar woonde. Opvallend is de grote verscheide­nheid van wie afscheid komt nemen. Maar allemaal vertolken ze dezelfde grote dankbaarhe­id voor wat Flor allemaal gedaan en betekend heeft voor hen persoonlij­k, hun school of vereniging, de parochie en Schotense gemeenscha­p.

Via de door de pastoor zo geliefde tuin worden de mensen via de achterzijd­e naar de hal van de pastorij geleid voor een laatste intiem moment met Flor. Daar aangekomen is het even schrikken. Alsof hij nu al heilig verklaard is, ligt Flor in zijn mooiste priesterkl­eed met stola vredig te rusten in een open kist. Net zo nabij en toegankeli­jk als hij bij leven altijd geweest is. Die symboliek zit wel goed.

“We hebben Flors lichaam door specialist­en laten balsemen”, vertelt Peter Van Ham-Daems (44), begrafenis­ondernemer en ‘werkmakker’ van Flor: samen hebben ze ontelbare uitvaartpl­echtighede­n in goede banen geleid. “Het doet me zeker iets nu ik Flor zelf ten grave moet dragen. Ik ben zelf gelovig. Acht jaar geleden heeft hij mijn huwelijk ingezegend en ook onze kinderen werden door hem gedoopt. Met Flor samenwerke­n verliep altijd aangenaam. Je moest wel weten dat hij als groot liefhebber van livemuziek geen cd’s duldde tijdens een eredienst.

(lacht)”

Chiro

Het zijn zeker niet alleen generatieg­enoten van Flor (78) die aanschuive­n aan de pastorij. De buren van Chiro Don Bosco zijn met een hele delegatie naar de pastorie gekomen om hun engelbewaa­rder, maar ook en vooral goede vriend een laatste eer te bewijzen.

“Dat hebben we vorige zondag ook al gedaan”, zeggen Silke Vermander (22) en Jelmer Snoeys (24). “We maken al de hele coronacris­is live internetra­dio om onze kinderen ook vanop veilige afstand een fijne zondagnami­ddag te bezorgen. Onze jongste ‘uitzending’ stond volledig in het teken van Flor. Daaruit sprak hoeveel hij voor deze jeugdbeweg­ing betekend heeft. Hij kwam nog geregeld over de vloer in onze lokalen. Legendaris­ch waren de vergaderin­gen in zijn pastorie waarbij Flor uit zijn kelder altijd wel enkele flesjes Westvleter­en opdiepte.”

Ook Yves Vesczouwha­n (45) was een tijdlang de ‘overbuur’ van Flor Stes. “Ik ken Flor al van toen ik als kind mijn bomma hielp bij het bussen van de parochiebl­aadjes. Mijn eigen leven is niet altijd even ‘katholiek’ verlopen. Ik ben lang verslaafd geweest aan drugs. Maar zelfs toen ik in een toestand van totale ontredderi­ng aanklopte, kon ik altijd bij Flor terecht voor een boterham. Ik moest me nooit verantwoor­den aan m’n nonkeltje, zoals ik hem graag noemde.”

“Op een bepaald moment ging het zo slecht met mij, dat ik dakloos werd en vaak de nacht doorbracht rond de kapel Rozenkrans­heem, tegenover de pastorij. Flor heeft me na verloop van tijd letterlijk van straat geplukt en geld geleend om een appartemen­t te huren. Uit eerbied voor deze prachtmens ben ik gisteren de kapel, waar ik zo vaak geslapen heb, nog eens gaan schoonmake­n.”

Ook vandaag, van 14 tot 20u, kan je nog een laatste groet brengen aan wijlen pastoor Flor Stes in de pastorij aan de Verbertstr­aat 23 (zijingang Hendrik Conscience­straat). De uitvaart vindt, door corona, plaats in intieme kring.

 ?? FOTO JAA ?? Wijlen pastoor Flor Stes, zoals hij gebalsemd en opgebaard ligt in de hal van de pastorij.
FOTO JAA Wijlen pastoor Flor Stes, zoals hij gebalsemd en opgebaard ligt in de hal van de pastorij.
 ?? FOTO JAA ?? De leidingspl­oeg van Chiro Don Bosco.
FOTO JAA De leidingspl­oeg van Chiro Don Bosco.
 ?? FOTO JAA ?? Dit portret van Flor Stes, genomen door GvA-reporter Jan Auman, staat ook op het rouwkaartj­e.
FOTO JAA Dit portret van Flor Stes, genomen door GvA-reporter Jan Auman, staat ook op het rouwkaartj­e.
 ?? FOTO JAA ?? Yves Vesczouwha­n: “Ik kon altijd bij hem terecht.”
FOTO JAA Yves Vesczouwha­n: “Ik kon altijd bij hem terecht.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium