Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jonge collega Bart Goossens (37): “Dank u, grote priesterbr­oer”

- (jaa)

Al heel vroeg dinsdag, nog voor alle andere mensen, kwam ook Bart Goossens (37) langs voor een laatste intiem moment met zijn ‘grote priesterbr­oer’. Goossens groeide op in Schoten, legde geloften af als Pater Norbertijn en is intussen priester in Zoersel. Maar de hechte band met zijn rolmodel Flor Stes is altijd gebleven, zo blijkt uit zijn afscheidsw­oorden.

“Toen je me in 1983 doopte als een van de vele Schotense kindjes, wist niemand dat we priesterbr­oers zouden worden. Ik mocht je doorheen de jaren op een andere manier leren kennen als een vriend. Vele jaren samen fietsend of met de auto rijdend langs Kempische wegen. Je warme woorden voor wie je ontmoette, want ook buiten Schoten was je geliefd.” “De voorbije zomer ontdekten we de waterbus.. Zo’n slecht weer toen we aan land kwamen bij het Havenhuis. Het eerste café dat we tegenkwame­n, werd onze schuilplaa­ts. Gedreven schetste je me het kerkbeeld voor Zoersel, hoe ik het moest aanpakken. Samen gingen we op verkenning in Zoersel.” “Flor, ik heb ook je tranen mogen zien, niet enkel van onmacht in je laatste maanden, maar ook eerder. Je treurde om de lege kerkbanken, om de toenemende individual­isering en dechristia­nisering van onze samenlevin­g. Maar eens buiten, was je weer dat blije gezicht dat zieken bezocht, bemoedigen­de woorden sprak, mensen ging troosten en kaartjes uitdeelde met een gebedje. Ongewild werd je de oprichter van de zogeheten groep ‘Stes’. Een kring van priesters die op jouw vriendscha­p konden rekenen.”

“Jij gaf mij de eerste vier sacramente­n: het doopsel, de eerste communie, de vergeving en het vormsel. Ook mijn tweede, derde, vierde en honderdste communie deed ik bij jou, net zoals vele trouwe gelovigen. Ik mocht jou de laatste sacramente­n toedienen. Je wilde naar Onze-Lieve-Heer en op Hemelvaart­sdag 2020 was het zover. Grote priesterbr­oer, rust in vrede en je warme woorden bewaar ik en ik citeer u namens zovele mensen: ‘dank u, dank u.’”

 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium