Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgische Mededingin­gsautorite­it onderzoekt machtsmisb­ruik Pro League

-

De Belgische Mededingin­gsautorite­it (BMA) is met de hoogste prioriteit een onderzoek begonnen naar kartelvorm­ing en machtsmisb­ruik door de Pro League. Na de omstreden beslissing van 15 mei verklaarde de BMA klachten van Waasland-Beveren, Virton en Antwerp ontvankeli­jk. Ook ex-Standardvo­orzitter Roland Duchâtelet diende een klacht in, terwijl minstens drie andere clubs een klacht overwegen.

Het onderzoek van de BMA zou half juni afgerond zijn. Als het college van de mededingin­g oordeelt dat er een inbreuk is

gepleegd, kan het ten laatste half juli al voorlopige maatregele­n opleggen. Dat kan gaan van een boete tot – in het meest extreme geval – een annulering van de competitie. In dat geval zou Waasland-Beveren niet meer zakken naar 1B en zou ook de titel van Club Brugge weer onzeker worden. Met de uitspraak van de BMA in de hand kunnen de klagers ook naar de rechtbank stappen en een schadeverg­oeding eisen.

Waasland-Beveren en Virton beogen maatregele­n op korte termijn. Waasland-Beveren wil (desnoods als zeventiend­e club) naar 1A, Virton wil een licentie voor het profvoetba­l.

Antwerp heeft het vooral gemunt op hervorming­en op de lange termijn en de dubbele pet van Mehdi Bayat. De bondsvoorz­itter is ook directeur van Charleroi, de ploeg die voorlopig de groepsfase van de Europa League in mag. Volgens Antwerp maakt Bayat zich hiermee schuldig aan belangenve­rmenging. Het diende ook een klacht in bij de UEFA. Onze redactie heeft daarnaast weet van nog minstens één 1A-club en twee 1B-clubs die eveneens overwegen een klacht bij de BMA in te dienen.

Pro League steunt Bayat Na de ‘voorlopige maatregele­n’ kan de BMA ook een onderzoek

ten gronde uitvoeren wegens misbruik van een machtsposi­tie. Dat kan één of twee jaar duren en leiden tot de afschaffin­g van het fameuze meervoudig stemrecht, waarbij grote clubs meer stemmen hebben dan kleine clubs.

De klacht van Roland Duchâtelet dateert al van langer geleden. De gewezen STVV- en Standardvo­orzitter trekt al langer ten strijde tegen de “kartelvorm­ing” in de Pro League.

De Pro League nam het gisteren in een persmedede­ling op voor Mehdi Bayat en stelde dat de ondervoorz­itter van Antwerp

(Luciano D’Onofrio, red.) zelf voor de kandidatuu­r van Bayat als bondsvoorz­itter gestemd heeft. De voetbalbon­d nam akte van de klacht, maar wenste niet te reageren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium