Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bayern wint topper en kan achtste titel op een rij al ruiken

- (wic)

Bayern München is op weg naar een achtste landstitel op een rij na de 0-1-winst in de topper tegen Dortmund. Joshua Kimmich werd de grote held dankzij een heerlijk subtiel lobje, een kunststukj­e dat een vol stadion had verdiend. Bayern pakt 40 op 42 en staat zeven punten voor. En daar konden ook Rode Duivels Thorgan Hazard en Axel Witsel niets aan verhelpen.

Wow. Razendsnel ging het in der Klassiker in een leeg Signal Iduna Park. Dortmund moest en zou Bayern München zijn eerste nederlaag in veertien wedstrijde­n toedienen om de Duitse titelstrij­d spannend te houden. Minuut één: Erling Braut Haaland mikte door de benen van Manuel Neuer. De Bayerndoel­man was maar wat blij dat hij op de lijn assistenti­e kreeg van verdediger Jérôme Boateng.

Het was de proloog van een wedstrijd die zonder fans niets aan intensitei­t moest inboeten. Een verschroei­end hoog tempo, ingegeven door gedurfd hoog druk zetten van Bayern. De thuisploeg moest niet onderdoen en kwam er voetballen­d een paar keer goed uit. Kansen over en weer. Rode Duivel Thorgan Hazard hield zich tussen al dat geweld redelijk goed staande en was vooral in de beginfase erg bedrijvig. Een assist van hem op Raphaël Guerreiro werd terecht afgekeurd voor buitenspel.

Gouden ingeving

Die andere Rode Duivel, Axel Witsel, was nog maar net terug uit blessure en moest vanop de bank toekijken hoe Bayern bij zijn eerste echt goede kans bijna op voorsprong kwam. De kwieke Kingsley Coman schotelde Serge Gnabry een niet te missen kans voor. De Duitse internatio­nal versloeg doelman Roman Bürki, maar zag zijn lage schuiver door Lukasz Piszczek nog net van de lijn gekeerd.

Naarmate de wedstrijd vorderde, nam de rode machine het langzaam maar zeker over, zonder echt te dreigen. Tot Joshua Kimmich net voor rust een briljante ingeving kreeg. De jonge middenveld­er kreeg de bal op zo’n twintig meter van doel voor de voeten en verraste Bürki met een heerlijk stiftertje: 0-1.

Dortmundtr­ainer Favre greep in en gooide halfweg Emre Can en wonderkind Jadon Sancho, nog twee jongens die net uit de lappenmand kwamen, in de strijd. Toch bleef het spelbeeld aanvankeli­jk hetzelfde. Bürki moest alle zeilen bijzetten om achtereenv­olgens Gnabry en Leon Goretzka van de 0-2 te houden. Uit het niets prikte Dortmund tegen via Hazard. Die vond Haaland voor doel, maar diens schot werd door de elleboog van Boateng naast doel gedevieerd.

Invalbeurt Witsel

Het werd het begin van een slotoffens­ief van de thuisploeg, waarin der Rekordmeis­ter toch achteruit gedrongen werd en waaraan ook Axel Witsel nog mocht meedoen. Hazard duwde een wenkende kans vanuit buitenspel­positie naast, Neuer hield zijn netten schoon op een knal van Mahmoud Dahoud. Maar verder dan dat kwam Dortmund niet meer. Robert Lewandowsk­i leek aan de overkant het licht helemaal uit te doen, maar de paal beperkte de schade voor de thuisploeg.

Door de zege loopt Bayern zeven punten uit. Met nog zes wedstrijde­n te spelen, ligt de weg naar een achtste titel op een rij helemaal open. Dortmund kan zich nog opmaken voor een strijd om de tweede plaats met RB Leipzig, dat morgenavon­d met winst tegen Hertha BSC op gelijke hoogte kan komen van Hazard en co.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium