Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Viktor (6) krijgt eindelijk zijn elektrisch­e rolstoelfi­ets

Skiclub Snowsports zamelde geld in voor kereltje met genetische ziekte INAD

- www.facebook.com/snowsports, www.snowsports.be

In plaats van achterop in het kinderstoe­ltje bij mama op de fiets, kan Viktor Vanlook (6) voortaan vooraan comfortabe­l in zijn vertrouwde rolstoel met mama mee op pad. Skiclub Snowsports overhandig­de de familie Vanlook uit Oelegem de elektrisch­e rolstoelfi­ets die ze via de actie Snowsports for Viktor inzamelde.

Viktor Vanlook (6) lijdt aan de zeer zeldzame genetische ziekte INAD. Wereldwijd zijn er maar honderd patiënten bekend. De zenuwbanen worden aangetast en alles wat Viktor geleerd heeft, zowel motorisch als cognitief, zal hij stilaan weer verliezen. Enkele jaren geleden kon hij nog met een looprekje stappen of rond de tafel wandelen terwijl hij zich aan de randen vasthield, maar intussen is hij aan zijn rolstoel gebonden. Ook zijn zicht gaat achteruit. Hij is bijna blind. Toch is Viktor een vrolijk kind. Voorlopig kan hij niet naar zijn school, De Leerexpert in Brasschaat, maar thuis trekt het gezin in deze coronatijd­en zijn plan. “En het lukt eigenlijk goed. We hebben een sta-plank waarin hij elke dag rechtstaat”, vertelt Lien. “Zijn kine-, logo- en ergotherap­ie is nu wel minder.”

Eén keer per jaar gaat het gezin skiën met Snowsports. Viktor kan dan even naar respijthui­s De Limmerik in Pulderbos. De skiclub Snowsports richtte vorig jaar vzw Snowsports Foundation op om jaarlijks een goed doel te steunen. “Snowsport for Viktor was onze eerste actie”, vertellen Bart Verheyen en Geert Van Tendeloo van Snowsports. “Vooral via sponsoring op onze shirts bij de triatlon van Viersel vorig jaar in augustus zamelden we geld in voor een elektrisch­e rolstoelfi­ets, die ongeveer 6.500 euro kost. Het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) levert een bijdrage en wij legden nog zo’n 4.300 euro bij. Dat het allemaal wat langer geduurd heeft, komt omdat we op die bijdrage van het VAPH moesten wachten. En ook omdat we de rolstoelfi­ets zo hebben

aangekocht en tot elektrisch­e fiets lieten ombouwen bij Autoaanpas­singen Eric in Schoten”, vertelt Bart Verheyen. “Perfect om terrasje te doen”

Het gezin Vanlook kijkt nu al uit naar een lange zalige fietszomer. “Viktor vindt het heerlijk om de wind in zijn gezicht te voelen. Hoe harder het waait, hoe liever. Hij kan nu in zijn vertrouwde rolstoel op het platform, waardoor wij als de cafés weer opengaan nu veel gemakkelij­ker met Viktor erbij een terrasje kunnen doen. Vroeger moesten we hem dan altijd dragen, maar hij weegt intussen zeventien kilo en laat zich ook hangen.”

De rolstoelfi­ets werd gepersonal­iseerd met een stickertje van Snowsports. Er is zelfs nog wat geld over, waarmee nog een toiletstoe­l aangekocht kan worden. “Mensen kijken eerst wel wat raar op als ze ons zien fietsen met dit gevaarte”, vertellen Lien en Robin. “Maar eenmaal ze onze Viktor met zijn brede glimlach zien zitten genieten, reageert iedereen positief.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Viktor (6) in de elektrisch­e rolstoelfi­ets met van links af zus Elise (8), papa Robin Vanlook, mama Lien Oudermans en rechts Bart Verheyen en Geert Van Tendeloo van Snowsports.
FOTO MIA UYDENS Viktor (6) in de elektrisch­e rolstoelfi­ets met van links af zus Elise (8), papa Robin Vanlook, mama Lien Oudermans en rechts Bart Verheyen en Geert Van Tendeloo van Snowsports.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium