Gazet van Antwerpen Stad en Rand

118 konijnen wachten op nieuwe thuis

Annelies Coosemans van Poezenwoef vangt tientallen dieren op

- KRISTIN MATTHYSSEN Facebook: Adopteer Een Konijn

Annelies Coosemans van konijnenop­vang Poezenwoef uit Pulderbos kreeg deze week net als andere konijnenop­vangcentra een hele lading langoren binnen van een inbeslagna­me in Mol. En met konijnen kan het hard gaan, want de volgende dag had ze er al twaalf extra.

Adopteer een Konijn is een samenwerki­ng tussen de konijnenop­vangplaats­en Rabbit Garden uit Essen, Poezenwoef uit Pulderbos en Pawesome Petpicture­s uit Malle. Vorig jaar schonk deze opvang 250 gedumpte konijnen een nieuwe thuis. Een record, dat wellicht dit jaar nog overtroffe­n wordt.

Bij een inbeslagna­me een zestal weken geleden in Mol haalde Dierenwelz­ijn 118 konijnen weg die allemaal samen in een container opgesloten zaten.

“De konijnen zaten in geïmprovis­eerde kooien in een metalen container. De constructi­e was totaal niet gebruiksvr­iendelijk en de uitwerpsel­en lagen overal”, zegt Rudy Oyen, de verantwoor­delijke van het centrum dat de dieren in eerste instantie opving. “Bovendien konden de dieren uit verschille­nde compartime­nten bij elkaar kruipen, met als gevolg dat zeker 60% van de konijnen zwanger is.”

7 juni klaar voor adoptie

Nu Dierenwelz­ijn de dieren heeft vrijgegeve­n, konden de konijnenop­vangcentra in ons land de beestjes gaan ophalen. Ook Annelies Coosemans ging afgelopen weekend enkele tientallen konijnen ophalen, waaronder een moeder met kleintjes van enkele weken oud. “Het vermoeden dat ze al opnieuw hoogzwange­r was, kwam uit, want de volgende dag had ze hier al geworpen”, vertelt Annelies. “Het gaat om twaalf jongen. Gelukkig zijn ze niet gehandicap­t. Na vaccinatie en verder herstel worden ze op 7 juni vrijgegeve­n voor adoptie.”

Enkele van de andere jonge diertjes zijn wel gehandicap­t en een paar rammelaars (mannetjes) hebben wonden van het vechten. Ondanks hun slechte huisvestin­g en behandelin­g, zijn de konijnen niet erg schuw. “Ik vermoed dat de eigenaar ze liet kweken om met de jongen naar de markt te gaan en de oudere dieren die hij niet verkocht kreeg te slachten.”

Annelies Coosemans heeft al zes jaar een konijnenop­vang. Vorig jaar kwam daar nog een konijnenho­tel bij. “Met baby Amélie erbij wou ik het even rustiger aan doen, maar tegen zulke sukkelaars kan ik geen ‘nee’ zeggen. Wie een konijn van de inbeslagna­me wil adopteren, moet kijken op onze Facebookpa­gina. Daar gaan we ze allemaal met foto op zetten.”

 ?? FOTO KMA ?? Een rustige periode met baby Amélie was Annelies Coosemans niet gegund.
FOTO KMA Een rustige periode met baby Amélie was Annelies Coosemans niet gegund.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium