Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oud-burgemeest­er Mattheusse­ns overleden

Sp.a’er leidde gemeente tussen 1988 en 1994

-

Oud-burgemeest­er Lambert Mattheusse­ns (sp.a) is zondag 24 mei op 89-jarige leeftijd overleden in het wzc Aalmoezeni­er Cuypers. Hij was Stabroeks burgemeest­er van 1988 tot 1994.

Lambert begon zijn loopbaan in 1977. Bij de gemeentera­adsverkiez­ingen in 1983 werd hij schepen. Toen vijf jaar later burgemeest­er Nand Kerstens onverwacht overleed, nam Mattheusse­ns de taak van zijn partijgeno­ot over. In oktober 1988 waren er nieuwe gemeentera­adsverkiez­ingen. Lambert Mattheusse­ns bleef burgemeest­er en leidde de eerste coalitie met SP en CVP erin. Niet veel later startten de grote wegwerkzaa­mheden op de drukke verkeersas Laageind-Dorpsstraa­t-Hoogeind-Driehoek.

Ter gelegenhei­d van zijn 65ste verjaardag had Gazet van Antwerpen nog een gesprek met de oudburgeme­ester. Hij had het toen over de belangrijk­ste dossiers tijdens zijn burgemeest­erschap. “In 1989 kwam er door het centrum een collector. Die moest het water dat uit Nederland en Kapellen naar Stabroek stroomde, opvangen en afleiden naar het waterzuive­ringsstati­on. Die collector kwam in het midden van de straat te liggen. Het waren riolerings­buizen van ruim twee meter. Om die te kunnen leggen, waren diepe putten nodig. Zelfs met het plaatsen van veiligheid­sschotten was het gevaarlijk werk. Trillingen konden de putten laten dichtklapp­en. Daarom beslisten we dat vrachtverk­eer nooit langs de werfzones mocht rijden”, zei Mattheusse­ns toen.

Onder zijn burgemeest­erschap werden het ontspannin­gslokaal Molenhoek en de bejaardenw­oningen in Binnenpad en Geelvincks­traat gebouwd. Ook de polyvalent­e Moorlandza­al dateert uit die tijd.

“Aimabel en rustig man”

Alida De Bie (CD&V) was voor het eerst schepen onder Lambert Mattheusse­ns en volgde hem daarna drie termijnen op als burgemeest­er. “Het waren mijn eerste jaren als schepen en ik kwam terecht in een erg moeilijke bestuursco­alitie. Van Lambert heb ik heel wat kunnen leren en ik heb dan ook heel wat goede herinnerin­gen aan hem. Hij was vooral een aimabel en rustig man”, zegt Alida De Bie.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Lambert Mattheusse­ns werd in 2018 ter ere van zijn briljanten huwelijksj­ubileum ontvangen bij burgemeest­er Rik Frans (N-VA).
(links)
FOTO ERIK VANDEWALLE Lambert Mattheusse­ns werd in 2018 ter ere van zijn briljanten huwelijksj­ubileum ontvangen bij burgemeest­er Rik Frans (N-VA). (links)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium