Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dan toch geen parking naast dreef Hof ter Linden

Gemeente stopt met dossier dat al meer dan drie jaar aansleept

- FILIP SPOELDERS

De centrumpar­king aan Hof ter Linden komt dan toch niet tussen de dreef en de Patronaats­traat te liggen. Het gemeentebe­stuur stopt met het dossier om een juridische vergunning­sstrijd, die met één bezwaarsch­rift in gang werd gezet, van jaren te vermijden.

De mogelijke komst van de parking is een dossier dat al meer dan drie jaar aansleept. In 2017 kwamen N-VA, Groen en Open Vld tijdens de vorige legislatuu­r met het plan om een zeventigta­l parkeerpla­atsen te voorzien langs de dreef van kasteeldom­ein Hof ter Linden. Maar tijdens het openbaar onderzoek kwam er één bezwaarsch­rift van een Edegemnaar die aan de andere zijde van het domein woont.

“Zonder dit bezwaarsch­rift had de parking er al lang gelegen. Nu kwam de vergunning­saanvraag uiteindeli­jk voor de Raad van Vergunning­sbetwistin­gen. Die baseert zijn besluit van hoogdringe­ndheid op een niet-bindend negatief advies van de Vlaamse commissie voor onroerend erfgoed die niet nodig was geweest. Het gaat om één gat in een muur. We zijn ook gaan praten met de persoon die het bezwaar indiende, maar het heeft niet geholpen”, reageert burgemeest­er Koen Metsu (N-VA).

Van de provincie had de gemeente oorspronke­lijk haar vergunning gekregen. Er werd ook doorgewerk­t aan het dossier in de veronderst­elling dat de parking er wel zou komen. Onder andere het nieuwe lokaal van de 27ste Scouts Edegem Centrum werd een beetje verplaatst om ruimte te maken.

“We blijven erbij dat dit de ideale plaats was. De parking kon worden gebruikt door de bezoekers van Hof ter Linden, de horeca, de Scouts en tennisclub De Dreef, de kinderen van basisschoo­l De Link konden er veilig worden afgezet en het kon worden gebruikt als speelterre­in voor de jongeren. Maar we passen voor een procedures­lag van meerdere jaren. Nu zijn er alleen maar verliezers.”

CD&V is opgetogen dat de parking er niet komt. Het stelt dat de dreef en het beschermde dorpszicht nu niet kunnen worden aangetast. “Het goede nieuws hierbij is dat de school haar groen speelveld kan behouden, de tennisclub geen terrein verliest en de scouts ondertusse­n een nieuw lokaal hebben”, geeft Adrian De Weerdt aan.

Golfkarret­jes

Hij geeft aan om de parking achter het OCMW-gebouw in de Terlindenl­aan te optimalise­ren. “Golfkarret­jes kunnen worden gebruikt om mensen te vervoeren die slecht te been zijn. De aanvang van de werken aan de Terlindenl­aan is een uitgelezen kans om voor eens en voor altijd de problemati­ek in dit prachtige groene stukje Edegem op te lossen.”

Koen Metsu

Burgemeest­er (N-VA)

“We passen voor een procedures­lag van meerdere jaren. Nu zijn er alleen maar verliezers.”

Volgens de burgemeest­er wordt dit alternatie­f ook onderzocht. “Veel alternatie­ven zijn er niet. Deze parking is echter kleiner dan we hadden voorzien. Onze centrumpar­king was trouwens bereikbaar via de Drie Eikenstraa­t terwijl voor de parking aan het OCMW het verkeer door woonstrate­n als de Patronaats­traat en de Terlindenl­aan moet.”

Voor de horeca is deze wending zeer moeilijk om te slikken. “Dit is echt een streep door onze rekening. We hadden echt gehoopt op deze parking. In de zomer willen de mensen wel 350 meter wandelen door de dreef, maar in de winter komen ze hiervoor niet buiten”, reageert Serge De Groof van brasserie Hof ter Linden.

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Een van de struikelpu­nten: de muur achter de dreef die moet worden behouden. “Het gaat om één gat in een muur”, zegt burgemeest­er Koen Metsu.
FOTO FILIP SPOELDERS Een van de struikelpu­nten: de muur achter de dreef die moet worden behouden. “Het gaat om één gat in een muur”, zegt burgemeest­er Koen Metsu.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium