Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Urania zendt livestream van raketlance­ring uit

Medewerker­s zorgen voor deskundig commentaar

- (mds) www.urania.be

Na negen jaar worden vandaag weer Amerikaans­e astronaute­n de ruimte ingestuurd. Volkssterr­enwacht Urania zendt de lancering van de raket live uit, het neemt daarvoor de livestream van NASA over.

Alles alles goed gaat, worden om 22.33u twee Amerikaans­e astronaute­n vanuit Florida in een Falcon 9-raket in een baan om de aarde gestuurd. Zowel de raket als de Capsule Crew Dragon werden geleverd door SpaceX, een Amerikaans bedrijf voor ruimtetran­sport. “Na al die jaren, is dit een unieke gebeurteni­s”, zegt Marc Van den Broeck, directeur van Urania. “Eigenlijk gaat het om een testvlucht. Een dag later zal de capsule gekoppeld worden aan het internatio­naal ruimtestat­ion (ISS). Beschouw ISS gerust als een vliegend laboratori­um, de twee astronaute­n zullen er meewerken aan wetenschap­pelijk onderzoek en medische proeven uitvoeren. Hoelang de twee astronaute­n er zullen blijven, is nog niet duidelijk. De verwachtin­gen daarover gaan van één tot vier

maanden.” In de aanloop naar de lancering was er al heel wat informatie te vinden op de website van Urania,

vanavond volgt de kers op de taart. “We zullen de livestream van NASA rechtstree­ks overnemen en uitzenden via ons YouTube-kanaal. Daarbij kunnen de kijkers ook rekenen op profession­eel commentaar van onze medewerker­s. De livestream begint om 21.30u, de lancering van de raket volgt om 22.33u.”

Bezoekersc­entrum

Stilaan komen de activiteit­en in de volkssterr­enwacht weer op gang. “Het bezoekersc­entrum is opnieuw open, online reserveren is wel verplicht. Ook de Astroshop kan bezocht worden, momenteel alleen op afspraak. Om veiligheid­sredenen is het dragen van een mondmasker voor bezoekers en medewerker­s verplicht.”

 ?? FOTO RR ?? De Falcon 9-raket op de lanceerbas­is in Florida.
FOTO RR De Falcon 9-raket op de lanceerbas­is in Florida.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium