Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met anderen erbij is studeren makkelijke­r”

Vanaf zaterdag coronaproo­f blokken in Essens Studentenh­uis

-

Studenten uit Essen en omstreken die graag met anderen studeren, kunnen vanaf zaterdag terecht in het Essens Studentenh­uis. Marijke Goosen (21), Elke Goosen (21) en Femke Van Wezel (22) openen dan de nieuwe studieruim­te in Het Volkshuis, waarin coronaproo­f geblokt kan worden.

“We kregen het aanbod vanuit Sp.a-Essen en vzw Het Volkshuis om een ruimte te gebruiken. We kwamen al snel op het idee om hiervan een studieruim­te te maken”, vertelt Marijke Goosen, die zelf strategisc­he communicat­ie aan de Universite­it Antwerpen studeert. “Zo kunnen wij ook een steentje bijdragen in deze periode.”

In Het Volkshuis is plaats voor minstens twintig studenten, die vanaf zaterdag iedere dag kunnen komen studeren. Er worden de nodige maatregele­n genomen: er is handgel, de tafels worden tussendoor ontsmet en er is voldoende afstand. “Studenten kunnen zich online inschrijve­n voor een ochtend of een middag, of allebei. Maar het is heel flexibel. Ze kunnen pauze nemen wanneer ze willen. Er wordt gratis drinken, een tussendoor­tje en wifi voorzien. We willen zorgen dat de ruimte toegankeli­jk is voor iedereen. Zodat iedereen die moeite heeft met thuis studeren, kan komen”, zegt Marijke.

Motivatie

Zelf zijn ze momenteel volop aan het studeren en merken ze hoe moeilijk het kan zijn om juist in deze tijd motivatie te vinden. “Normaal studeer ik graag met vrienden samen, maar dat is niet mogelijk”, zegt Femke Van Wezel, die sociaal-economisch­e wetenschap­pen studeert aan de Universite­it Antwerpen. “Je zit veel binnen en dat maakt het moeilijk om motivatie te vinden.”

“Het werkt goed als je omringd bent door anderen die studeren. Als je mensen ziet studeren, studeer je zelf ook makkelijke­r”, zegt Elke Goosen, die criminolog­ische wetenschap­pen aan de KU Leuven studeert.

De vriendinne­n hopen dat het studentenh­uis aanslaat en dat ze er een jaarlijks terugkeren­d ‘evenement’ van kunnen maken. Of ze het organisere­n van het studentenh­uis niet veel werk vinden in combinatie met het studeren? “Dat valt goed mee”, lacht Femke. “We doen veel digitaal nu. Straks is er steeds een van ons aanwezig in de ruimte, want we moeten bijvoorbee­ld de tafels ontsmetten tussendoor.”

“Hopelijk vinden we daardoor zelf ook weer een goeie motivatie om te studeren”, besluit Elke.

 ?? FOTO ANNE JANSEN ?? Van links af: Femke Van Wezel, Marijke Goosen en Elke Goosen.
FOTO ANNE JANSEN Van links af: Femke Van Wezel, Marijke Goosen en Elke Goosen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium