Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kap van 110 bomen valt niet te verantwoor­den”

Bewoners Mostheuvel­laan doen ultieme oproep bij gemeentebe­stuur

- (kma)

De bewoners van de Mostheuvel­laan doen een ultieme oproep aan het gemeentebe­stuur van Malle om de monumental­e paardenkas­tanjes en de originele bestrating te redden bij de aankomende riolerings­werken. Een onafhankel­ijk boomexpert schatte de totale natuurwaar­de van de 110 bomen die voor de bijl zouden gaan op 231.000 euro.

Aanleiding van de oproep is het agendapunt over weg- en riolerings­werken, waaronder de Mostheuvel­laan, op de gemeentera­ad van aanstaande donderdag. Kris Versmissen en Dirk Janssens vragen om de plannen zoals ze nu voorliggen niet goed te keuren en stuurden hiervoor een brief naar burgemeest­er, schepenen en alle raadsleden. “Wij hopen dat het gezond verstand kan zegevieren”, klinkt het. Een beschermin­gsaanvraag bij het Agentschap Onroerend Erfgoed van de bewoners in een poging hun bestrating te redden, bracht niets op.

De bewoners lieten de paardenkas­tanjes op eigen kosten onderzoeke­n door ingenieur Johan Possemiers. Van de 110 paardenkas­tanjes beschouwt hij er 62 als waardevol en 19 zelfs als zeer waardevol. 81 van de 110 aanwezige bomen zijn het behouden meer dan waard volgens de ingenieur. Ook de zomereik in het begin van de Mostheuvel­laan moet behouden blijven. De waardebepa­ling bedraagt 231.000 euro voor de 110 bomen.

“Technisch perfect mogelijk”

“De gemeente kan dit, zeker nu ze zelf juist een goedgekeur­d laanbomenp­lan heeft, niet zomaar naast zich neerleggen”, vinden Kris Versmissen en Dirk Janssens. “Een verbreding tot vijf meter, met het rooien van alle bomen, vernielt het straatbeel­d. De Lindenlei in Mortsel, een soortgelij­ke straat, kreeg ook nieuwe riolering, met behoud van bomen en bestrating. Technisch kan het, zelfs zonder grote meerkost.”

Schepen Wim Jordens (CD&V) voor Openbare Werken gaf eerder aan dat het behoud van de bomen en bestrating financieel niet te verantwoor­den valt en zegt dat alles kadert in een groter riolerings­plan voor de hele buurt. Schepen van Milieu Wouter Patho (N-VA), die vorige gemeentera­ad het gemeenteli­jk laanbomenp­lan voorstelde met speciale aandacht voor grote toekomstbo­men, zegt dat hij donderdag op de gemeentera­ad zijn standpunt zal toelichten.

 ?? FOTO KMA ?? Dirk Janssens en Kris Versmissen in de Mostheuvel­laan onder de paardenkas­tanjes.
FOTO KMA Dirk Janssens en Kris Versmissen in de Mostheuvel­laan onder de paardenkas­tanjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium