Gazet van Antwerpen Stad en Rand

We zitten aan onze spaarcente­n door corona

- THIERRY GOEMAN

Door de coronacris­is hebben we niet alleen minder kunnen sparen, de technische werklooshe­id zorgde er ook voor dat veel mensen aan hun spaarcente­n hebben moeten zitten om rond te komen. Het bedrag op spaarboekj­es is voor het eerst in jaren lichtjes gedaald. Dat blijkt uit de cijfers van de Nationale Bank.

Het zit in ons DNA, als we wat geld over hebben zetten dan we dat veilig op een spaarboekj­e. De Nationale Bank ziet het bedrag dat we sparen jaar na jaar stijgen. Tot nu. In de maand maart staat er minder op de spaarboekj­es. Over de oorzaak moeten financieel experts niet lang nadenken: de coronacris­is. Maar naar de echte reden is het voorlopig gissen.

In totaal stond in maart 283,6 miljard euro op de spaarboekj­es: 138 miljoen euro minder dan in februari. Cijfers voor april zijn nog niet beschikbaa­r, maar die zullen niet spectacula­ir beter zijn, aangezien het aantal werknemers dat technisch werkloos is geworden is toegenomen in de eerste weken van de lockdown. In maart waren dat er 900.000, begin april zaten al 1,2 miljoen mensen tijdelijk thuis, zo blijkt uit cijfers van de RVA.

Dat betekent dat ze maar 70% van hun normale loon kregen, terwijl de vaste kosten bleven lopen. Uit een onderzoek van KBC vorige maand bleek dat toen bijna een op de tien Belgen aangaf dat ze aan hun spaarcente­n moesten zitten om huur, afbetaling­en en dagelijkse kosten te betalen. Van sparen was geen sprake meer.

Volgens Johan Van Gompel, Senior Economist bij KBC, is er nog geen sluitende verklaring waarom er minder geld op de spaarboekj­es staat. “Sommige mensen komen maar net toe iedere maand of hebben maar een klein bedrag over. Als ze het dan plots met een deel loon minder moeten stellen, moeten ze al snel aan hun spaarcente­n zitten. We zullen de cijfers van april moeten afwachten om conclusies te trekken”, klinkt het.

Hamsterwoe­de

Maart was maar het begin van de crisis, de lockdown ging pas in de helft van de maand in. “Mensen wisten niet wat hen te wachten stond en zijn massaal aan het hamsteren geslagen”, zegt Van Gompel.

Een andere verklaring zou kunnen zijn dat er meer in andere zaken werd belegd zoals vastgoed of aandelen. Maar dat kan Koen De Leus, Chief Economist BNP Parisbas Fortis, maar moeilijk geloven. “In onzekere tijden nemen mensen geen grote risico’s. Het zou kunnen dat sommigen op veilig hebben gespeeld en een deel van hun centen tijdelijk op een zichtreken­ing hebben laten staan.”

Koen De Leus verwacht dat het maar een tijdelijke terugval is en dat het relatief kleine verlies op de spaarboekj­es zich snel zal herstellen.

“Mensen hebben intussen door dat de situatie niet te vergelijke­n is met de financiële crisis van 2008, toen er uit wantrouwen plots veel minder geld naar spaarboekj­es vloeide. Deze coronacris­is is geen bankencris­is.”

 ?? FOTO VUM ?? In maart stond er 138 miljoen euro minder dan in februari op de spaarboekj­es.
FOTO VUM In maart stond er 138 miljoen euro minder dan in februari op de spaarboekj­es.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium