Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slapen op 4.600 meter hoogte geeft vleugels

Experiment met hoogtetent levert werelduurr­ecordhoude­r beste twintig minuten ooit op

- BRAM VANDECAPEL­LE

Sommige collega’s kweekten in de coronaperi­ode extra kilo’s of gooiden zich vol overgave op de sociale media. Werelduurr­ecordhoude­r Victor Campenaert­s (28) ondernam een hoogte-experiment van acht weken, dat uitmondde in een test voor de tijdrit op de Spelen van Tokio. “Ik reed mijn beste twintig minuten ooit. Louis Vervaeke, een goeie klimmer toch, werd er gewoon af gereden.”

Toen hij in maart besefte dat koersen er niet zou inzitten, begon Campenaert­s met een experiment. Hij startte een eigen YouTube-kanaal, waarop hij dagelijks een filmpje post over zijn trainingsm­ethodes.

Ook fysiek ging de werelduurr­ecordhoude­r van Team NTT experiment­eren. Onder begeleidin­g van zijn trainer Kurt Lobbestael en dokter Ruud van Thienen hield hij een hoogtestag­e boven de 4.000 meter, weliswaar in een hoogtetent in zijn slaapkamer. “Ik wilde mijn lichaam testen om te zien of dit in de aanloop naar de Spelen van Tokio een surplus kan geven.”

Van 23 maart tot 2 april dreef Campenaert­s de hoogte in zijn tent op van 2.000 meter naar 4.600 meter. Op die laatste hoogte bleef hij dan anderhalve week slapen. “Erg zwaar, want er was amper zuurstof. Gelukkig moest ik nauwelijks trainen: maximaal acht uur per week.”

Na de hoogteprik­kel ging de tent weg en volgde van 13 tot 26 april een relatieve rustperiod­e. “Ik trainde amper 500 kilometer per week.” Zijn lichaam bleek goed hersteld, want hij liet een Vo2max-waarde van 88 optekenen.

De derde fase bestond uit drie zware trainingsw­eken van 700 à 900 kilometer. Op 21 mei, op Hemelvaart­sdag, trok Campenaert­s naar de Ardennen voor een tijdritsim­ulatie van twintig minuten. “De eerste negen kilometer liepen vals plat omhoog en de laatste vier hadden een stijgingsg­raad van zes procent. Ik ging best hard. Louis Vervaeke (renner

bij Alpecin - Fenix, red.), toch een zeer goede klimmer, moest gewoon lossen.”

Gashendel open

En nog belangrijk­er: Campenaert­s boekte zijn beste gemiddelde wattage over twintig minuten ooit. “Mijn vorige record dateerde van de Ronde van Romandië in 2018, toen ik samen met Thomas De Gendt in de aanval trok en in zijn dienst twintig minuten de gashendel opendraaid­e.”

Campenaert­s verbeterde ook zijn Functional Threshold Powerrecor­d met vijf procent naar 398 watt. De FTP-test staat voor het gemiddelde wattage dat je een uur lang kan aanhouden. Zijn vorige record – 378 watt – dateerde van zijn bronzen medaille op de WK-tijdrit in 2018.

Campenaert­s en zijn team zijn dan ook erg tevreden over het experiment. “Die hoogtestag­e van boven de 4.000 meter is voor herhaling vatbaar. Bondscoach Rik Verbrugghe is op de hoogte. Als ik naar de Spelen van Tokio 2021 mag, ben ik van plan deze aanpak te kopiëren. Ik verwacht ook nog resultaat dit seizoen.” Voorlopig liggen voor Campenaert­s de Ronde van Polen, het EK, de Tirreno - Adriatico, het WK en de Giro op de plank.

“De bondscoach is op de hoogte. Als ik naar de Spelen mag, ga ik deze aanpak kopiëren.” Victor Campenaert­s

 ?? FOTO RR FOTO BELGA ?? De hoogtetent van Victor Campenaert­s.
FOTO RR FOTO BELGA De hoogtetent van Victor Campenaert­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium