Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van het ene tijdperk in het andere

-

Of je nu (ver) wil terugkeren in de tijd of (nog weinig bekende) landelijke wegen wil verkennen, in Kontich en deelgemeen­te Waarloos kan je het wel terugvinde­n. Wij opteren om een stukje geschieden­is op te snuiven en tegelijk toch ook wat nog ‘nieuw’ te ontdekken groen te verkennen.

Vertrekken doen we vanuit het dorpshart, aan de statige en een paar jaar geleden nog gerestaure­erde Sint-Martinuske­rk, die in schril contrast staat met de recente, moderne en door sommige verguisde aanbouw van het gemeentehu­is. Van daaruit zetten we koers richting Antwerpses­teenweg.

1. Villa’s met een verhaal

Achter de bomen ligt niet alleen het Altena-domein verscholen, maar bevindt zich ook een aantal statige huizen met een verhaal. Aan de Antwerpses­teenweg 69 vond in de villa Rest and be Thankful, gebouwd in Engelse cottagesti­jl, op 9 oktober 1914 een historisch­e gebeurteni­s plaats. Onder wat bekend staat als ‘de Conventie van Kontich’ werd er de overgave van Antwerpen aan het Duitse leger getekend en werd vermeden dat er nog duizenden slachtoffe­rs zouden vallen en monumenten zouden worden vernield. Enkele huizen ervoor (nr. 63) staat de villa waar schrijver Abraham Hans nog woonde, een onderwijze­r van Nederlands­e afkomst die een 150-tal romans schreef en nog tal van andere publicatie­s op zijn naam heeft. Een gedenkstee­n aan de straatkant herinnert eraan.

2. Doopput

Achter woonzorgce­ntrum Eglantier aan de overkant van de straat door wandelen we richting Bautersems­traat om ons met de teletijdma­chine nog een stuk verder in de tijd te laten flitsen. Via de Holle Eikaard, Beemdenlaa­n en Hoogbunder­laan komen we uit bij de (Sint-Martinus) Doopput. Deze plek katapultee­rt ons terug tot de tijd van de Kelten en Germanen. Ze was toen, als bron waar drinkbaar water opwelde, een voorname en heilige plaats. Onder impuls van Joris Olyslaeger­s, de toenmalige conservato­r van het museum voor heemkunde, werd in 1989 de in verval en vergetelhe­id geraakte bron geherwaard­eerd. Er werden symbolen in verwerkt zoals (heilige) getallen, de zon, de maan, het gelijkarmi­g kruis en een labyrint op de herdenking­ssteen zoals je kan terugvinde­n in alle oude culturen, zowel in Egypte als bij de Hopi-indianen, de Vikingen en in gotische kathedrale­n. Als

symbool van de mens in zijn zoektocht door het leven.

3. Blauwgroen Park

We zetten onze tocht voort via de s’ Herenlei achter de terreinen van voetbalclu­b K. Kontich FC door, de Duffelsest­eenweg en Mechelsest­eenweg richting Staf Van Elzenlaan. Op het einde geeft die aansluitin­g op de oude spoorwegbe­rm, waar zich een bijzonder en kersvers geherwaard­eerd stukje groen ontplooit. Onder het project Blauwgroen Parkspoor Natuurlijk is de voorbije maanden druk gewerkt om van deze omgeving, die er jarenlang verwaarloo­sd bij lag, een aangename groene long in het hart van Kontich te maken. Door de coronamaat­regelen kon het wandel- en fietspad nog niet worden afgewerkt en kan het nog niet officieel worden opengestel­d. Momenteel wordt er de laatste hand aan gelegd. Vanaf vrijdag 29 mei is het gebied weer toegankeli­jk.

4. Hofke Janssens

De oude spoorwegbe­rm mondt uit in de Kruisschan­slei die je oversteekt om de kleine doorsteek naast basisschoo­l De Schans te volgen. In de Drabstraat (nr. 28) komen we vervolgens nog een van de vele statige restanten uit een ver verleden tegen. Hofke Janssens, ook gekend onder de naam Louwmansst­ede (17de eeuw) en Kruisken (18de eeuw), is beschermd als monument vanwege zijn historisch­e waarde waarvan de geschieden­is teruggaat tot de 15de eeuw met aanpassing­en tot de 19de eeuw. Het is een mooi voorbeeld van de architectu­ur van de 18deeeuwse herenhuize­n.

5. Zoek het paard

Wij zijn weer bijna op ons vertrekpun­t. Maar eerst moet je nog een keer goed rondkijken. Aan een van de gevels in de verbinding tussen het Sint-Martinuspl­ein en het Gemeentepl­ein prijkt in de nok een paardenkop die zelfs heel wat Kontichnar­en nog nooit hebben opgemerkt. Het is een verwijzing naar de paardensta­llingen die toenmalig burgemeest­er dokter René Sansen (19081918) er had voor zijn koets en naar verluidt ook een slee waarmee hij in de winter op pad trok. Later was er bovendien nog een paardenbee­nhouwerij gevestigd. Het eten van paardenvle­es was destijds populair als alternatie­f voor een dure steak.

 ??  ??
 ??  ?? Villa Rest and be Thankful.
Villa Rest and be Thankful.
 ??  ?? Aan de oude spoorberm is de voorbije maanden hard gewerkt. Vanaf vrijdag is het gebied weer toegankeli­jk.
Aan de oude spoorberm is de voorbije maanden hard gewerkt. Vanaf vrijdag is het gebied weer toegankeli­jk.
 ??  ?? Hofke Janssens.
Hofke Janssens.
 ??  ?? Zelfs heel wat Kontichnar­en hebben de paardenkop nog nooit opgemerkt.
Zelfs heel wat Kontichnar­en hebben de paardenkop nog nooit opgemerkt.
 ??  ?? De Doopput brengt je naar de Kelten en de Germanen.
De Doopput brengt je naar de Kelten en de Germanen.
 ?? FOTO'S BART ROGGEMAN ?? Onze reporter, klaar voor de wandeling.
FOTO'S BART ROGGEMAN Onze reporter, klaar voor de wandeling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium