Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ambassadeu­r Peru steunt Selena Ali in zaak katje Lee

- KRISTIN MATTHYSSEN

Gonzalo Gutiérrez Reinel, ambassadeu­r voor Peru in België, steunt Selena Ali in haar strijd om kat Lee. Volgens de ambassadeu­r is er al tien jaar geen rabiës meer in de stad Cuzco waar Lee vandaan komt en is de kans dat de kat besmet is “zo goed als onbestaand­e”.

Vrijdag beslist de rechtbank in Antwerpen over het lot van katje Lee. Ook in Peru krijgt de zaak media-aandacht, zeker omdat het land als een grote risicohaar­d voor rabiës wordt voorgestel­d door het FAVV, dat de euthanasie van Lee vraagt. In een brief spreekt ambassadeu­r Gonzalo Gutiérrez nu zijn steun uit aan Selena Ali. Hij roept de rechtbank op om vrijdag in te stemmen met het volmaken van de verplichte quarantain­eperiode in België.

“In een brief van 21 mei 2020 van Raul Rosadio Alcantar, hoofd van de diergenees­kundige faculteit van de Universite­it Mayor de San

Marcos, wordt gesteld dat er sinds 2010 geen geval van hondsdolhe­id of rabiës is vastgestel­d bij een hond of een kat in de stad Cuzco”, aldus de Peruaanse ambassadeu­r, die Peru ook in de Europese Unie vertegenwo­ordigt. “Gezien mevrouw Ali de kat heeft laten vaccineren en er al tien jaar geen rabiës is, vragen wij om het dier niet op te offeren maar in België de verdere quarantain­e te laten uitzitten.”

Volgens de ambassadeu­r levert Peru al dertig jaar inspanning­en om hondsdolhe­id uit te roeien via vaccinatie­campagnes, voorlichti­ng en jaarlijkse bijeenkoms­ten in het kader van de Panamerika­anse Gezondheid­sorganisat­ie.

Anthony Godfroid, advocaat van Selena Ali, voelt zich toch weer wat gesterkt. “Peru is geen ontwikkeli­ngsland. Die mensen zijn zwaar beledigd dat ze in België als een broeihaard voor rabiës worden voorgestel­d.”

 ?? FOTO RR ?? Katje Lee. De ambassadeu­r van Peru bemoeit zich nu ook met de zaak.
FOTO RR Katje Lee. De ambassadeu­r van Peru bemoeit zich nu ook met de zaak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium