Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Soms leveren er 10 koeriers per dag, terwijl we niks bestelden”

Herenthout­se en Turnhouten­aar klagen: “Op sommige dagen leveren hier tien koeriers, terwijl we niks bestelden”

-

Een vrouw uit Herenthout wordt al negen jaar gestalkt met pizzalever­ingen. Sinds enkele jaren staan pizzakoeri­ers ook ongevraagd voor de deur van haar vrienden. De vrouw wil zelf anoniem blijven, maar Jean Van Landeghem uit Turnhout, een van de slachtoffe­rs, getuigt.

Het is zaterdagav­ond. De bel gaat. Jean woont op de benedenver­dieping van een appartemen­t op de Steenweg op Oosthoven en gaat naar de deur. Er staat een pizzakoeri­er met vijf pizza’s. Besteld op naam van Jean. “Maar ik heb nooit iets besteld”, sakkert de man.

Jean krijgt al sinds januari 2019 geregeld pizza’s aangeboden. “Niet alleen pizza’s, ook kebab of frieten. Die zijn besteld via Take Away, maar ook via andere onlinedien­sten. Ik bestel nooit pizza’s. Als ik al eens een pizza eet, is het een diepvriesp­izza van de Colruyt.”

Tien koeriers

Jean deed al diverse keren aangifte van de politie.

“Bij het begin van de coronacris­is stopte deze pizzaterre­ur, maar sinds het voorbije weekend worden weer pizza’s geleverd. Ik slaap hier niet meer van. Ooit belden hier tien koeriers na elkaar aan.”

Die dag in januari 2019 dat die tien koeriers voor zijn deur stonden, werden bestelling­en voor een totale waarde van 457,40 euro geleverd. Jean heeft daar netjes voor bedankt en de koeriers namen de pizza’s weer mee.

De politie staat voor een raadsel. Al is er wel een spoor. Jean was bevriend met M.V., een niet onbesproke­n figuur die geregeld de aandacht van de media zocht. Die woonde een tijdlang boven Jean. De dochter van M.V. woont in Herenthout en zij leeft al negen jaar onder de pizzaterre­ur. “In oktober zal het negen jaar zijn dat hier ongevraagd pizza’s worden aangeboden. Ik dien ook al negen jaar klachten in. Aanvankeli­jk was ik het enige slachtoffe­r, maar dat breidde zich uit naar mijn hele vriendenkr­ing. Soms staan hier dagelijks pizzakoeri­ers, dan blijft het weer enkele weken stil.”

De dochter nam haar vader een tijdlang in huis en er waren vermoedens dat die vader met de leveringen te maken had. “Maar hij is twee jaar geleden gestorven en de bestelling­en zijn blijven komen. Die worden op diverse namen ingevoerd, maar wij krijgen altijd de bevestigin­g op ons mailadres aan. We vermoeden dat de dader in onze eigen kennissenk­ring moet worden gezocht, maar elk spoor naar die dader ontbreekt.”

Bestelling­en via buitenland

Niet dat de politie geen moeite doet om die dader te vinden. “Als

het ip-adres (het unieke adres van een computerve­rbinding, red.) wordt geblokkeer­d, wordt een nieuw ip-adres aangemaakt. De bestelling­en worden omgeleid naar het buitenland, via darkweb, en zijn niet te traceren. De recherche heeft op een gegeven moment gedacht dat we toch zelf bestelden, om aandacht te zoeken, maar we hebben in onze computer laten inbouwen dat het voor ons onmogelijk is om online pizza’s te bestellen. De Computer Crime Unit heeft dat gecontrole­erd.”

De vrouw contacteer­de Take Away om haar als klant te blokkeren, maar dat blijkt niet mogelijk. “We moeten er maar mee leren leven, zeker?”, zucht ze. “Het bezorgt ons veel stress. Mijn man en ik nemen ondertusse­n pillen om onze bloeddruk onder controle te houden. Ik moet niet meer rekenen op begrip van anderen. Het is die zotte familie in Herenthout weer, denken de mensen. “

M.V.

Slachtoffe­r pizzaterre­ur

“We hebben in onze computer laten inbouwen dat het voor ons onmogelijk is om online pizza’s te bestellen. De Computer Crime Unit heeft dat gecontrole­erd.”

 ??  ??
 ?? FOTO GUY VAN NIEUWENHUY­SEN ?? Iemand bestelt al ruim een jaar pizza’s op naam
van Jean Van Landeghem. Hij is bevriend
met een vrouw uit Herenthout die al negen jaar gebukt gaat onder
deze pizzaterre­ur.
FOTO GUY VAN NIEUWENHUY­SEN Iemand bestelt al ruim een jaar pizza’s op naam van Jean Van Landeghem. Hij is bevriend met een vrouw uit Herenthout die al negen jaar gebukt gaat onder deze pizzaterre­ur.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium