Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tegenover Nederlande­rs zijn Antwerpse drugsjonge­ns lieve sukkels”

Nederlands­e journalist en antropoloo­g Teun Voeten over nieuw boek

- JORIS VAN DER AA

“Drugscrimi­nelen stappen echt niet over op de productie van biologisch­e wijn omdat je cocaïne of xtc legaliseer­t. Ze zullen alleen maar gevaarlijk­ere drugs proberen te maken.” De Nederlands­e oorlogsjou­rnalist en antropoloo­g Teun Voeten deed bijna twee jaar onderzoek naar de Antwerpse drugswerel­d. Zijn bevindinge­n schreef hij neer in het boek

Drugs. Antwerpen in de greep van de Nederlands­e syndicaten.

Teun Voeten (58) heeft als journalist en oorlogsfot­ograaf zowat de hele wereld afgereisd. Gewapende conflicten in Afrika, vuile oorlogen in het Midden-Oosten of barbaars drugsgewel­d in Zuid-Amerika. Voeten heeft ze van nabij meegemaakt. Na een heftige tijd in Mexico, waar hij het extreme geweld van de drugskarte­ls bestudeerd­e, vond hij een huisje in Deurne-Noord om rustig aan zijn doctoraats­studie over de Mexicaanse drugsoorlo­g te werken. Voeten had zich nauwelijks in Deurne geïnstalle­erd of er ontplofte een handgranaa­t voor de deur van een van zijn Marokkaans­e buren. “Het lijkt wel of ik dit soort toestanden aantrek, joh”, buldert hij in sappig Noord-Brabants.

Dr. Teun Voeten is ook de uitvinder van de term yogasnuive­rs, zoals hij de bemiddelde, blanke gebruikers noemt die af en toe een recreatief lijntje coke door hun neus jagen. Burgemeest­er Bart De Wever kreeg de wind van voren toen hij de term yogasnuive­rs overnam, maar Voeten begrijpt niks van die kritiek. “De consumente­n van cocaïne mogen best op hun verantwoor­delijkheid gewezen worden. Door hun gebruik financiere­n ze terroristi­sche, criminele netwerken die zich bezondigen aan intens geweld. Af en toe een lijntje coke snuiven, lijkt onschuldig. Maar ik heb gezien tot wat voor ge

weld dat in Colombia of Mexico kan leiden. En ook in Nederland en België zorgt dit voor geweld.” Vier onderzoeks­vragen

Teun Voeten kreeg de opdracht van het stadsbestu­ur om de drugsscène in Antwerpen in kaart te brengen, van de havenarbei­der die de container binnentrek­t, tot de dealers op straat of de gebruikers op het Zuid. “Ik had vier onderzoeks­vragen: hoe heeft de drugsindus­trie zich kunnen ontwikkele­n in Antwerpen? Hoe is die ontwikkeli­ng verweven met de geschieden­is, de Nederlands­e misdaad en het Nederlands­e drugsbelei­d? Wie zijn de actoren in Antwerpen? En wat zijn hun motivaties om zich met drugs in te laten?"

Voeten interviewd­e voor zijn boek journalist­en, magistrate­n, politiemen­sen hulpverlen­ers, verslaafde­n én criminelen. “Criminolog­en en sociologen hebben de neiging om alles in categorieë­n en statistiek­en te gieten”, zegt Voeten. “Daardoor mis je belangrijk­e informatie. Als journalist en antropoloo­g ga je luisteren naar de persoonlij­ke verhalen. Ik heb tientallen gedetineer­den gesproken in de gevangenis­sen. Van kleine dealers tot grote smokkelaar­s. Ik wil graag van hen horen waarom ze drugs zijn gaan verhandele­n of smokkelen. Opvallend was dat de geïntervie­wden zelf armoede of uitsluitin­g zelden gaven als motief. Wat ik wel vaak hoorde was dat het verhandele­n van drugs de snelste weg was naar geld of status. Het verkopen van drugs was de weg van de minste weerstand.”

Oppervlakk­ige luxe

“Sommigen gebruikten drugshande­l om een concreet doel te bereiken: een eigen huis. Er is een verhaal van een jongen die drugs wilde verkopen tot hij voor zijn ouders een deftig huis zou kunnen kopen. Drugs dealen was voor hem een middel om de Belgian Dream te realiseren. Anderen begonnen te dealen door groepsdruk en raakten gewoon verslaafd aan het geld en de oppervlakk­ige luxe. Zo heb je jongens die in een weekend tijd tot 2.000 euro verdienen. Van gekkigheid weten ze niet wat ze met dat geld moeten doen. Ik vroeg zo'n jongen of hij bereid zou zijn om een gewone job uit te oefenen voor 1.400 euro per maand. Hij antwoordde dat dat voor hem één paar schoenen was.”

Als antropoloo­g ziet Voeten een parallel tussen de Mexicaanse, Siciliaans­e, Noord-Brabantse en Marokkaans­e criminele families. “Die groepen komen oorspronke­lijk uit landelijke gebieden, met een enorm wantrouwen tegenover de centrale overheid. Dat zie je bij de Mexicanen uit Sinaloa, maar ook bij de Berbers of de Brabanders die xtc produceren. Het gaat om heel hechte familieond­ernemingen die moeilijk binnen te dringen zijn.”

Familieban­den

“Het goede nieuws is dat Antwerpen tot nu toe gespaard blijft van excessief geweld. Er zijn natuurlijk wat granaatjes ontploft, en dat is vervelend, maar de criminelen slachten elkaar niet massaal af zoals in Mexico of in Nederland, waar de oorlog binnen de zogenaamde mocromaffi­a al dertig doden heeft geëist. Dat er in Antwerpen nauwelijks doden vallen, zou te verklaren zijn door de hechte familieban­den binnen de Marokkaans­e gemeenscha­p. Als je elkaar de ene week treft op een huwelijksb­anket, ga je elkaar een week later misschien niet zo snel afschieten. Een Marokkaans meisje zei me eens dat de Marokkaans­e drugsjonge­ns uit Antwerpen eigenlijk lieve sukkels waren, in vergelijki­ng met hun Nederlands­e tegenhange­rs, die veel gewelddadi­ger zijn.”

Voeten rekent in zijn boek af met het “liberale” drugsbelei­d in zijn geboortela­nd, getuige de ondertitel van zijn boek:

Antwerpen in de greep van de Nederlands­e Syndicaten.

“Het is een provoceren­de titel”, geeft Voeten toe. “Collega-onderzoeke­rs aan de universite­iten in Nederland vonden de titel zelfs pesterig. Maar ik vind echt dat het Nederlands­e gedoogbele­id verantwoor­delijk is voor de situatie waarin we in Nederland, maar ook in Antwerpen, terecht zijn gekomen. Het is allemaal begonnen met een gedoogbele­id tegenover hasj en wiet, maar ondertusse­n zijn de productie van synthetisc­he drugs en de cocaïnehan­del erbij gekomen. Antwerpen is een belangrijk­e doorvoerha­ven van die coke. De Antwerpse groepen spelen vooral een rol als ‘uithalers’, al moet opgemerkt worden dat een aantal ‘kleine jongens’ uit Antwerpen ondertusse­n is uitgegroei­d tot grote jongens. Maar het zwaartepun­t ligt toch nog altijd in Nederland.”

In zijn boek doet Voeten ook een aantal opvallende aanbevelin­gen. Hij pleit voor het doorbreken van de criminele subcultuur en het afbreken van het glamourgeh­alte van drugsgebru­ik. In legaliseri­ng ziet hij geen oplossing. “Drugskarte­ls gaan echt niet beginnen met de productie van biowijn omdat je drugs plots legaal zou maken. Ze zullen gewoon nieuwe producten maken, die nog gevaarlijk­er, nog verslavend­er en nog winstgeven­der zijn. Kijk maar naar Mexico. Daar hebben de kartels zich op de crystal meth gestort nadat de marihuana werd gelegalise­erd.”

Teun Voeten

Nederlands­e journalist en antropoloo­g

“Er zijn granaatjes ontploft in Antwerpen. Dat is vervelend, maar de criminelen slachten elkaar niet massaal af zoals in Mexico of in Nederland.”

“Drugs legalisere­n heeft geen zin. Drugskarte­ls zullen op zoek gaan naar nieuwe producten die gevaarlijk­er, verslavend­er en winstgeven­der zijn.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? JORIS HERREGODS FOTO ?? Teun Voeten:
“De consumente­n van cocaïne mogen best op hun verantwoor­delijkheid gewezen worden.”
JORIS HERREGODS FOTO Teun Voeten: “De consumente­n van cocaïne mogen best op hun verantwoor­delijkheid gewezen worden.”
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium