Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook tieners zijn coronacris­is beu: om, as g “Stom, lastig en vervelend”

ENQUÊTE BIJ 44.000 KINDEREN EN JONGEREN

- SYLVIA MARIËN

Ruim 44.000 kinderen en jongeren in Vlaanderen hebben via een enquête van het Kinderrech­tencommiss­ariaat hun stem in de coronacris­is laten horen.

“Stom”, “vervelend”, “lastig”. Zo beschrijve­n de meeste kinderen en jongeren in Vlaanderen het coronaviru­s in één woord. Dat blijkt uit de enquête van het Vlaams Kinderrech­tencommiss­ariaat, het Kenniscent­rum Kinderrech­ten en de Kinderrech­tencoaliti­e Vlaanderen. Tussen 11 en 17 mei vulden 17.355 kinderen tot 12 jaar en 26.675 jongeren boven de 12 de volledige vragenlijs­t in.

Enkele opmerkelij­ke vaststelli­ngen. Kinderen geven vaker dan jongeren aan dat ze de maatregele­n om het coronaviru­s in te dijken goed begrijpen. In de cijfers gaat het om 93% tegenover 56%. Een op de drie kent iemand die Covid-19 heeft of had. Ook een op de drie kinderen en jongeren zijn bang om besmet te geraken met

het virus, maar veel meer (zeven op de tien) zijn bezorgd over hun familie of vrienden. Financiële problemen

Meer dan vierduizen­d kinderen en jongeren weten dat hun ouders het tijdens de coronacris­is financieel moeilijker hebben. 9% van de kinderen en 8% van de jongeren krijgen te maken met geweld door een volwassene en er is meestal vaker geweld in huis dan voor de crisis.

Zeven op de tien lagerescho­olkinderen hebben de school gemist. In de middelbare school heeft minder dan de helft (45%) van de jongeren de school gemist. Bijna de helft van de kinderen en jongeren heeft door afstandson­derwijs juist méér stress ervaren.

Volgens de kinderrech­teninstant­ies hielden de richtlijne­n tijdens de lockdown te weinig rekening met kinderen en jongeren en dan vooral met wie in een kwetsbare situatie zit, zonder eigen rustplek of ruimte om te ontspannen. Bij scholen pleiten ze er nu voor “dat elke kleuter en leerling het einde van het schooljaar kan vieren en positief afsluiten. Dat maakt een groot verschil na deze bijzondere periode.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium