Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nog geen enkele rederij heeft overheidss­teun gevraagd”

UA-professor Christa Sys, gespeciali­seerd in containerv­aart, ziet eerste gevolgen van coronacris­is maar...

- FOTO BELGA

Containers, de havens spreken over niets anders. In Antwerpen maken ze meer dan de helft uit van de overslag. Maar toch heeft de containerw­ereld het moeilijk, en daar komt nu ook nog eens corona bovenop. Wat gaat het effect zijn? En waarom zijn containers zo belangrijk? We vroegen het aan professor Christa Sys. Zij doceert aan de Universite­it Antwerpen over maritiem transport en specialise­erde zich in de containerv­aart.

Waarom toch die fascinatie voor containers?

Van heel de wereldhand­el passeert 85% via havens. Zonder scheepvaar­t zou er maar weinig in de winkelrekk­en liggen. Daarvoor zorgen zowat 55.000 koopvaardi­jschepen. Tankers en bulkschepe­n vormen meer dan de helft. Zij zijn zowat de trucks voor grondstoff­en, terwijl er ‘slechts’ 5.266 containers­chepen (1 mei

2020, red.) zijn. Bovendien krijg je reuzentank­ers nooit in Antwerpen te zien. Nog belangrijk­er is dat er bij de behandelin­g van zo’n tanker niet zo veel tewerkstel­ling komt kijken, bij containers­chepen wel. Containers­chepen opereren daarentege­n in de lijnvaart, vergelijkb­aar met het openbaar vervoer. Dus meer zichtbaar. Containers­chepen vervoeren in hoofdzaak afgewerkte producten. Vrijwel alles in ons dagelijkse leven – kledij, voeding, computers… – wordt in containers aangevoerd.

Elke haven wil zo veel mogelijk ‘calls’, of aanlopen. Cruciaal daarin is de ‘connectivi­teit’, het aantal verbinding­en met de rest van de wereld om al die goederen binnen te halen. De Port Liner Shipping Connectivi­ty Index van de UNCTAD houdt rekening met het aantal lijndienst­en maar ook de TEUcapacit­eit en de grootte van de containers­chepen. Antwerpen krijgt in die index 93,73 punten, Rotterdam 92,75. In containero­verslag is Antwerpen nu dertiende op de wereldrang­lijst. Rotterdam elfde.

Kan Antwerpen die almaar grotere

MPET aan het Deurganckd­ok is de grootste

containert­erminal van Europa. containers­chepen blijven opvangen?

Op dit moment kunnen al die schepen nog allemaal Antwerpen binnen. In een artikel dat ik vóór corona aan het voorbereid­en was over de havencapac­iteit en hoe die te houden, begon ik bij de evolutie van de wereldbevo­lking: als je de groeiende bevolking wil bevoorrade­n, moet je ook de gepaste supply chain hebben. In 1990 werd per wereldburg­er 0,8 ton goederen vervoerd over zee, vandaag 1,6 ton. Tegen 2050 wordt dat een vork van 1,65 tot 2,33 ton, terwijl de wereldbevo­lking dan zal verdubbeld zijn. Het komt er dus op aan de ideale capaciteit aan te bieden, zeker niet te weinig. Als je dan weet dat een terminal als vol wordt beschouwd bij 80% bezetting en dat onze havens nu al kreunen, dan is een Saeftinghe­dok zeker nodig.

De rederijen worden door fusies of allianties steeds groter. Hoe gaat dit clubje evolueren?

Er is in alle maritieme segmenten een consolidat­ie bezig. Die is nog niet ten einde. Als men kijkt naar de rederijen die 1 miljoen TEU aan capaciteit kunnen aanbieden, resten er nog zeven. Het landschap zal nog verder veran

“Als je de groeiende bevolking wil blijven bevoorrade­n, dan is een Saeftinghe­dok zeker nodig.”

deren. Alles zal afhangen van de cashreserv­es van elke groep. Wat we zeker weten is dat China van zijn Cosco de nummer één van de wereld wil maken. Het is al nummer drie.

Hoe gaat corona dit plaatje beïnvloede­n?

De containerv­aart zit met overcapaci­teit. Dat drukt de vrachtprij­zen. Toch houden de rederijen – misschien geleerd uit de financiele crisis – de vrachtprij­zen al enkele jaren redelijk stabiel. De invloed van corona inschatten, daaraan waag ik mij nog niet. We beginnen effecten te zien. Begin dit jaar piekten de vrachtprij­zen even boven de 1.000 dollar per container, op 1 mei was dat 739 dollar. Maar de orderboeke­n voor nieuwe schepen zijn stilgevall­en en wereldwijd werden lijndienst­en geschrapt. Begin mei lag 9,2% van de containerc­apaciteit inactief tegen 3,2% in april 2019. Of er nog faillissem­enten komen is speculatie. Alles zal afhangen van hun kaspositie­s, maar geen enkele rederij heeft tot dusver – in tegenstell­ing met de luchtvaart – overheidss­teun gevraagd.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium