Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Problemen beginnen als we weer openen”

-

Johannes Meysmans van café Den Troef in Mechelen

Café Den Troef in Mechelen is niet de kleinste kroeg, maar heeft wel nog een pool- en kickertafe­l staan. Die laatste vliegt wellicht buiten om een extra tafeltje te kunnen zetten bij de vijf die er nu staan. Maar voldoende om te overleven in het jaar van de anderhalve meter? Cafébaas Johannes is zeker van niet. “Tien klanten zijn net genoeg om de elektricit­eit te betalen.”

Zijn fel gesmaakte toog van zeven meter wordt wellicht een nogozone. Maar uitbater Johannes Meysmans ziet wel meer troefkaart­en verdwijnen. Den Troef is een café waar gezelschap­sspellen worden gespeeld, waar klanten met vijf rond een bord Monopoly kruipen en de Nieuwstraa­t in Brussel proberen te kopen. “Het ziet er helaas niet naar uit dat zoiets in de nabije toekomst nog kan. Dus denken we eraan om alleen nog spellen aan te bieden voor twee personen, zoals schaken. Dan kunnen de mensen ook niet in de verleiding komen.”

Eigenlijk gaat het hele spelconcep­t van Den Troef naar de haaien. Naast de vijf tafeltjes voor in totaal twintig mensen heeft de zaak een kicker- en pooltafel. De kans is niet onbestaand­e dat ook die eruit vliegen. “Om hygiënisch­e redenen”, zegt Johannes. “Want social distancing is aan zo’n tafel niet mogelijk.”

Reservatie­systeem

De kickertafe­l zal dan plaatsmake­n voor een gewone tafel. Daarmee vergroot Johannes de capaciteit van vijf naar zes tafels. Leuk idee, maar niet meer dan de druppel op de hete plaat. “Ik heb de rekening gemaakt: als iedereen anderhalve meter afstand bewaart, dan kan ik tien klanten ontvangen. Dat is net voldoende om onze elektricit­eitsfactuu­r mee te betalen. Blijven nog over: de huishuur en onze lonen.”

Johannes hoopt dat cafés de keuze krijgen om te openen. “Een cafébaas die ziet dat hij met de nieuwe manier van werken niet rondkomt, moet opnieuw kunnen sluiten en kunnen genieten van de steunmaatr­egelen die vandaag ook gelden.”

Voor de cafés die openen, hoopt hij op een reservatie­systeem. “Met tijdslot en een berichtje dat duidelijk maakt wanneer je kunt komen. Alleen zo vermijd je problemen.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Johannes Meysmans van Den Troef in Mechelen toont de spellen die nu niet meer kunnen worden gespeeld.
FOTO DIRK VERTOMMEN Johannes Meysmans van Den Troef in Mechelen toont de spellen die nu niet meer kunnen worden gespeeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium