Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De problemen beginnen als we opengaan”

Yves Klinkhamer­s van cafés Batavier en Pelikaan in Antwerpen

-

Met de ruime terrassen van cafés Batavier en Pelikaan kan hij nog een en ander rechttrekk­en. Maar als het een kwakkelzom­er wordt, dan is Yves Klinkhamer­s gezien. In café Batavier staan vijf tafeltjes, in café Pelikaan zeven. Meer dan tien stamgasten tegelijk ontvangen is fantasie. “De problemen beginnen als we opengaan.”

Kort voor de lockdown zat er 35 man tegelijk in café Batavier op de Sint-Laureiskaa­i in Antwerpen. Yves Klinkhamer­s, ook zaakvoerde­r van café Pelikaan op de Antwerpse Melkmarkt, noemt het een avond voor in de geschieden­isboeken. Ook hij weet dat zoiets voor het eerst niet meer zal plaatsvind­en. “Niemand aan de toog en klanten die anderhalve meter afstand moeten houden? Dan kan ik maximum tien mensen ontvangen. Te weinig om te overleven.”

Ook cafés Batavier en Pelikaan zijn sinds midden maart gesloten. Maar met de steunmaatr­egelen van de overheid kan Yves Klinkhamer­s overleven. “Zolang we dichtblijv­en zijn we financieel gezond. Ik verwacht pas problemen als we weer opengaan. Als we nog maar kunnen draaien op 50% van de capaciteit en kosten zoals huishuur en personeel opnieuw beginnen te lopen.”

Drie meter breed

Kleine cafés hebben grote problemen als het gaat over afstand houden. Café Batavier is maar een dikke drie meter breed. Elkaar kruisen is als balanceren op een dunne koord. “Het grootste probleem in zulke kroegen is de wc. In Batavier is dat een ruimte van zes vierkante meter waar je elkaar nauwelijks kunt kruisen. Elk toiletbezo­ek is een besmetting­srisico. Moeten wij die ruimte na elk bezoek desinfecte­ren? Hoe doen we dat praktisch, maar ook financieel?”

Yves vreest voor de toekomst van het volkscafé. “Zeker in de Pelikaan gingen eenzamen bij elkaar aan tafel zitten. Dat is de sterkte van de bruine kroeg. En dat zie ik voor het eerst niet meer gebeuren.”

De coronacris­is zadelt de kroegbaas op met een dubbele kater. Begin januari ging Batavier meer dan een maand dicht om er voor 100.000 euro te renoveren. “Net nu ik die kosten kan terugverdi­enen, ligt alles plat. Het zal lang duren om hier uit te geraken.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Yves Klinkhamer­s in het pas gerenoveer­de café Batavier.
FOTO JAN VAN DER PERRE Yves Klinkhamer­s in het pas gerenoveer­de café Batavier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium