Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Helft scholen verplicht leerlingen om ieder jaar nieuwe boeken te kopen

Onderzoek becijfert kostprijs van tweede en derde graad middelbaar

-

Inschrijvi­ngsgeld moeten we niet betalen om onze kinderen naar school te sturen, maar gratis is ons onderwijs allerminst. Dat blijkt uit onderzoek van het Steunpunt Onderwijso­nderzoek dat nog door Hilde Crevits (CD&V), de vorige onderwijsm­inister, was besteld. Eerder kregen we al zicht op de studiekost­en in de basisschol­en en de eerste graad van het middelbaar. Nu is dat uitgebreid naar de tweede en derde graad.

Uit een grootschal­ige bevraging komt de conclusie dat één schooljaar in de tweede graad ouders 1.134 euro kost, en in de derde graad 1.503 euro. Het gaat voor alle duidelijkh­eid over de mediaan. Dat betekent dat de helft van de ouders minder betaalt en de andere helft meer. Dat bedrag is te hoog voor sommige ouders, want alle directeurs in het onderzoek zeggen dat ze geconfront­eerd worden met onbetaalde rekeningen. Zij schatten dat gemiddeld een op de tien leerlingen problemen heeft met hoge schoolfact­uren.

“Mensen in armoede kunnen die niet betalen”, zegt Colette Victor, die binnen Welzijnszo­rg een project coördineer­t om schoolfact­uren betaalbaar te houden (Samen Tegen Onbetaalde Schoolfact­uren). “Zeker wanneer je twee of drie kinderen in het middelbaar hebt, wordt dat een groot probleem.”

Colette Victor

Welzijnszo­rg

‘‘We kunnen als samenlevin­g niet toestaan dat de dikte van iemands portefeuil­le de toekomstka­nsen van een kind bepaalt.’’

Dure invulboeke­n

De grootste uitgavenpo­sten zijn het vervoer van en naar de school, het voorschot dat scholen vragen voor allerlei kosten, en met stip op nummer één: de schoolboek­en en het drukwerk. Geen wonder, want in meer dan de helft van de scholen zijn ouders verplicht om ieder jaar nieuwe schoolboek­en te kopen. “We zijn van mening dat er nog ruimte is om de kosten van eenjarige leerboeken voor ouders en leerlingen te beperken”, schrijven de onderzoeke­rs.

Victor is het daar volmondig mee eens. Met haar organisati­e gaf ze net een advies aan onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA) om de hoge kostprijs van schoolboek­en te drukken. “Er moet een plafond komen op de prijs van leermiddel­en per graad”, zegt ze. “Dat zou scholen en leerkracht­en stimuleren om meer na te denken over de kostprijs van hun boeken. Dan gooien ze die dure invulboeke­n misschien overboord, werken ze een systeem uit om boeken te verhuren of organisere­n ze tweedehand­sboekenver­kopen.”

Schooltoel­agen optrekken

De onderzoeke­rs pleiten ook voor het optrekken van de schooltoel­agen, ook al zijn die dit schooljaar al gestegen. In de derde graad dekt de meest genereuze toeslag immers nog steeds ‘slechts’ 74% van de werkelijke studiekost­en. “Er moet alleszins iets gebeuren”, zegt Victor. Een op de tien Vlamingen moet nu rondkomen met een inkomen onder de armoedegre­ns. “Door de coronacris­is zal dat cijfer alleen maar stijgen. We kunnen als samenlevin­g niet toestaan dat de dikte van iemands portefeuil­le de toekomstka­nsen van een kind bepaalt.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium