Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een eerste stap naar dialoog

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Ook bij de vijftigste verjaardag van de onafhankel­ijkheid van Congo, was er al vraag naar, maar toen was het duidelijk te vroeg. Tien jaar later is het koningshui­s er wel klaar voor. Koning Filip van België heeft een brief geschreven aan de Congolese president Félix Tshisekedi waarin hij zijn diepste spijt uitdrukt voor het leed en de vernederin­gen die werden aangericht in naam van zijn betovergro­otoom Leopold II. De naam noemt hij niet eens en verontschu­ldigingen voor het koloniale regime biedt de koning ook niet aan, maar het is wel voor het eerst dat er vanuit het koningshui­s kritiek komt op de eigen familie en het eigen verleden. Boudewijn en Albert zijn daar nooit aan toegekomen. Filip bewijst hiermee een koning te zijn van de nieuwe generatie, een koning die, strikt binnen de bevoegdhed­en en beperkthed­en van een vorst, in staat is in te spelen op wat leeft in zijn land en die afstand durft te nemen van zijn voorvadere­n. Dat is tot nu toe ongezien in België.

Over de brief van de koning is duidelijk lang nagedacht. Elk woord is gewikt en gewogen. Het koningshui­s blijft het koningshui­s, de communicat­ie is plechtstat­ig en niet helemaal direct, maar ze is er wel. Eindelijk. Zwijgen kon ook niet langer. De gevoelighe­id over ons koloniaal verleden is nog nooit zo groot geweest. En nooit eerder werd dat verleden gelinkt aan racisme en discrimina­tie in de huidige samenlevin­g. De Black Lives Matter-beweging doet er wel degelijk toe, zelfs in het Belgische koningshui­s.

Er is de voorbije tien jaar ontzettend veel veranderd. De vijftigste verjaardag van de Congolese onafhankel­ijkheid was dan wel een reden om de redevoerin­g van koning Boudewijn van 1960 te bekritiser­en en het antwoord van Patrice Lumumba in de herinnerin­g te roepen, over de gevoelens van de jongere generaties Congolezen in België werd niet gerept. Excuses voor de Belgische rol in de moord op Lumumba waren er wel, maar niemand vroeg zich af wat Congolezen in België voelden.

Die tijd is definitief voorbij. Die jonge generatie heeft een stem en laat van zich horen. En dankzij Black Lives Matter klinkt die stem luider dan ooit. Zo luid dat de koning ze heeft gehoord. Nee, op de dag dat Congo de zestigste verjaardag van de onafhankel­ijkheid viert, heeft hij geen excuses aangeboden en zijn woorden zijn niet zo direct als die van de jongeren die hij wil bereiken, maar dit is een eerste stap naar een dialoog.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium