Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na een week nog discussie over wat Veiligheid­sraad heeft beslist

Burgemeest­ers gefrustree­rd over uitblijven officiële richtlijne­n

- (mvdr)

Morgen gaat Fase 4 van de exitstrate­gie in, maar het blijft wachten op het Ministerie­el Besluit dat alles wettelijk regelt. Tot grote frustratie van de lokale besturen en enkele ministers. “Dat is lachen met al die burgemeest­ers die al wekenlang dag en nacht in de weer zijn om uit te voeren wat er in de Brusselse bubbel beslist wordt.”

De Nationale Veiligheid­sraad besliste vorige week dat morgen op 1 juli de zwembaden, wellnessce­ntra, bioscopen, casino’s en feestzalen weer open kunnen. Ook activiteit­en met publiek kunnen opnieuw, als die zich houden aan strikte maatregele­n. Alleen het wachten op officiële communicat­ie vanuit de federale regering. Het Ministerie­el Besluit (MB) dat de beslissing bekrachtig­t, is nog altijd niet verschenen in het Staatsblad. Dat moet ten allerlaats­te vandaag gebeuren, want “zolang er geen Ministerie­el Besluit is, kan Fase 4 echt niet starten”, zegt een betrokkene.

Intussen groeit bij lokale besturen de frustratie over de besluitelo­osheid. “Dit land wordt bestuurd via WhatsApp”, hekelt Francis Benoit, CD&V-burgemeest­er van het West-Vlaamse Kuurne. “Iedereen stuurt beslissing­en door naar elkaar, maar we hebben een wettelijke basis nodig. Waarom is er na de Nationale van vorige woensdag nog altijd geen duidelijk Ministerie­el Besluit? Dat is lachen met al die burgemeest­ers die al wekenlang dag en nacht in de weer zijn om uit te voeren wat er in de Brusselse bubbel beslist wordt.”

Compromis zoeken

Bij het kabinet van minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem (CD&V) beseffen ze dat het tot frustratie leidt. Het MB ligt klaar om onderteken­d te worden. Waarom dat dan niet gebeurt? Blijkbaar is niet iedereen het eens over de exacte bewoording­en, en dus moet premier Wilmès een compromis zoeken. Voorlopig teblijft vergeefs, want ook gisteravon­d kon geen MB gepublicee­rd worden.

Vooral over trouwfeest­en vanaf augustus en dancings is er nog politieke discussie. Een huwelijksr­eceptie wordt in juli sowieso beperkt tot vijftig personen, voor augustus zijn er nog geen concrete afspraken. Er ligt naar verluidt een voorstel op tafel om vanaf augustus trouwfeest­en met honderd personen toe te laten, maar dat werd niet zo afgeklopt in de Veiligheid­sraad.

Nog een achterpoor­tje dat gedicht moet worden: dancings zouden toch vroeger kunnen openen onder het mom van een event of als café. In het eerste geVeilighe­idsraad val moeten ze rekening houden met een beperkte capaciteit, in het tweede geval met een sluitingsu­ur. Die onduidelij­kheid moet weggewerkt worden.

Fameuze matrix

Ook de fameuze evenemente­nmatrix, de handleidin­g voor lokale besturen om events al dan niet toe te laten, is nog niet overgemaak­t aan de burgemeest­ers. Dat gebeurt vandaag pas. “Als inwoners me vragen of hun evenement straks kan plaatsvind­en, moet ik hen het antwoord schuldig blijven”, zegt een burgemeest­er. “Hoe wil je dan dat mensen hun geloof in de politiek terugvinde­n?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium