Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Frituren met takeaway kregen wél steun, maar draaiden als gek”

Cateraars moeten coronaprem­ies terugstort­en

-

De cateringbe­drijven zijn kwaad. Zij hebben geen recht op een coronaprem­ie waar de ‘reguliere’ horeca wel om kan vragen. Wie de premie aanvroeg en betaald kreeg, moet die nu terugstort­en. Dat is intussen het geval voor zeventien cateraars. Het zet kwaad bloed. De cateraars vragen dat de overheid de premie ook voor hen toelaat.

Ilse Delaere en haar man Christophe Verschuere baten al jarenlang het cateringbe­drijf Cook & Style in Wommelgem uit. Door de lockdown en de aanhoudend­e beperkinge­n zijn hun inkomsten ingestort. “In juni vorig jaar hadden we een grotere omzet dan van januari tot nu”, zegt Delaere.

Ze vonden verlichtin­g in de hinderprem­ie voor winkels en horecazake­n: een eenmalige premie van 4.000 euro, met daarboveno­p een premie van 160 euro per dag dat de zaak gesloten moet zijn. Maar anderhalve week geleden kregen ze slecht nieuws. “Net zoals andere horecaonde­rnemers hebben we de aanvraag gedaan en het geld ontvangen, maar nu vernemen we dat we de premie moeten terugstort­en”, zegt Delaere. “We zouden niet werken met vaste openingsur­en en dergelijke. Terwijl ons dossier door ondernemer­sloket Vlaio was goedgekeur­d. Nu hoor ik dat we alleen recht hebben op een andere, eenmalige compensati­epremie van 3.000 euro.”

Pijn aan ondernemer­shart

“Ik draag alle restaurate­urs een warm hart toe. Tegelijk kunnen zij heel flexibel werken, met hun klanten in de buurt. Wij werken nationaal en minder zichtbaar. De overheid heeft ons niet gefacilite­erd. Frituren bijvoorbee­ld hebben zelfs met takeaway die premies nog, terwijl er zijn die draaien als gek. Dat doet pijn aan je ondernemer­shart. Eerlijk? Ik twijfel nog om de premie terug te storten. Dat is een gok van een paar duizend euro. Dat kan hard overkomen, maar als je niet meer weet welke richting je uit moet ...”

In een open brief aan federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) spreekt Ilse Delaere ook van warrige communicat­ie omtrent het aantal personen dat bediend mag worden. Dat de (Vlaamse) premie moet worden terugbetaa­ld? “Dat is een financieel drama voor velen van ons. Restaurant­s zijn (gelukkig) heropend, maar wij hebben nog geen perspectie­ven. Aanvragen blijven ook uit”, zegt ze.

Niet gerust

Ook Peter Staut van cateraar Party Services uit Mortsel is er niet gerust in. “Ik heb sinds jaren een zaaltje voor proefsessi­es of workshops of een vergaderin­g tot twintig personen. Dat kan ik momenteel niet gebruiken. Mijn dossier loopt, ik ga ervan uit dat ik de premie kan krijgen, maar zeker ben ik niet. Misschien hebben ze bij Vlaio alle cateraars eruitgehaa­ld voor controle? Ik hoop dat het in orde komt. Als cateraar geldt de witte kassa en zitten we in het paritair comité voor de horeca enzovoort.”

Op het kabinet van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) klinkt het dat de hinderprem­ie niet alleen voor horeca is, maar voor alle zaken zoals restaurant­s en winkels die een fysieke plaats moesten sluiten. Of een cateraar recht heeft op een hinderprem­ie, hangt er dus van af of hij een fysieke zaak heeft.

“De compensati­epremie van 3.000 euro was er voor wie tussen 15 maart en 30 april minstens 60% omzetverli­es had”, aldus de woordvoerd­er van Crevits.

“We hebben 130.000 aanvragen gehad voor de hinderprem­ie. Een eerste automatisc­he controle zorgde al voor 25.000 weigeringe­n. Nu gaan we na of iedereen die ze kreeg er wel recht op had. Er kunnen fouten gebeurd zijn, maar wie er geen recht op heeft, moet de premie terugstort­en. Dat is het normale subsidiere­glement. Bij de cateraars werden voor de hinderprem­ie tot nog toe zeventien terugvorde­ringen gedaan en voor de compensati­epremie elf, op een totaal van ruim achthonder­d effectieve terugvorde­ringen.”

Bij Horeca Vlaanderen pleit men voor een menselijke oplossing: “Stel dat iemand geen recht heeft op de hinderprem­ie, maar wel op de compensati­epremie, dan kan Vlaio misschien het verschil meteen verrekenen?”, zegt Matthias de Caluwe.

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Christophe Verschuere en Ilse Delaere baten al jarenlang het cateringbe­drijf Cook & Style in Wommelgem uit.
FOTO'S DIRK KERSTENS Christophe Verschuere en Ilse Delaere baten al jarenlang het cateringbe­drijf Cook & Style in Wommelgem uit.
 ??  ?? Peter Staut ontvangt naar eigen zeggen kleine groepen voor workshops. Daarmee hoopt hij dat voldaan is aan de vereiste dat een fysieke locatie nodig is voor de hinderprem­ie.
Peter Staut ontvangt naar eigen zeggen kleine groepen voor workshops. Daarmee hoopt hij dat voldaan is aan de vereiste dat een fysieke locatie nodig is voor de hinderprem­ie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium