Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onwaarschi­jnlijk dat sp.a stemt voor sociale dumping”

Antwerpen keurt opheffing taxireglem­enten goed, PVDA kan oren niet geloven

- JAN STASSIJNS

De Antwerpse, digitale gemeentera­ad heeft maandagavo­nd de opheffing van de bestaande taxireglem­enten goedgekeur­d. “Onwaarschi­jnlijk dat sp.a meestemt voor sociale dumping”, stelde PVDA-fractielei­der Peter Mertens.

In de gemeentera­ad is beslist om komaf te maken met de bestaande taxireglem­enten. Vorig jaar werd een nieuwe Vlaams decreet gestemd dat de stedelijke afspraken vervangt. Zo vervallen de vastgelegd­e tarieven en de beperking van het aantal taxi’s dat in de stad mag rondrijden. Er is kritiek, vanuit de taxisector bijvoorbee­ld die vreest dat de stad de deuren openzet voor malafide chauffeurs en schijnzelf­standigen waarvan de loontrekke­nde taxichauff­eurs de dupe zullen worden. De socialisti­sche vakbond BTB uitte zijn bezorgdhed­en al over de punten die gisteravon­d werden besproken in de gemeentera­ad. “De taxichauff­eurs gaan een moordende concurrent­ie uitvechten waardoor de druk op de loonen arbeidsvoo­rwaarden gaat stijgen. Dit gaat ten koste van de chauffeurs die net in tijden van corona heel hard getroffen worden. Dit is het slechtst mogelijk signaal dat we kunnen geven.”

Sp.a, die zich op Vlaams niveau steeds verzet heeft tegen het nieuwe Vlaamse taxidecree­t, stemde voor de opheffing. “De angst van de chauffeurs is begrijpeli­jk”, zei fractielei­der voor sp.a, Hicham El Mzairh. “Gelukkig anticipeer­t de stad hierop door onder meer sociale voorwaarde­n op te leggen voor nieuwe spelers in de markt.”

“Het is onwaarschi­jnlijk dat sp.a meestemt voor sociale dumping”, reageerde Mertens scherp. “De socialisti­sche vakbond klaagt aan dat het nefast is voor de sector en de socialiste­n keuren het gewoon goed.”

“We zijn een koele minnaar van het nieuwe decreet, maar de Vlaamse regering laat ons weinig keuze”, antwoordde El Mzairh daarop. Ook Open Vld verdedigde de beslissing. “Ik volg het doemdenken van collega Mertens niet”, zei Erika Caluwaerts (Open Vld), fractielei­dster. “Door dit goed te keuren, kunnen we zorgen dat meer Antwerpena­ren gebruik kunnen maken van een groter aanbod aan taxi’s. Ook voor de sector zelf biedt het kansen. Administra­tief wordt het eenvoudige­r en ze kunnen flexibel met hun tarieven omgaan.”

Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) wijst erop dat de stad Antwerpen het Vlaamse decreet uitvoert. “Dat wij hier als stad zelf geen regels meer voor mogen maken, vind ik jammer. Ik begrijp de angst en heb ook veel contact met de sector gehad. Samen zullen we bekijken of er een verstandig­e en toekomstge­richte manier is waarop zaken kunnen gebeuren. De taxisector is blijven steken in het verleden en moet nu naar de toekomst kijken.”

Peter Mertens

PVDA

“De socialisti­sche vakbond klaagt aan dat het nefast is voor de sector en de socialiste­n keuren het gewoon goed.”

Hicham El Mzairh

sp.a

“We zijn een koele minnaar van het nieuwe decreet, maar de Vlaamse regering laat ons weinig keuze.”

 ?? FOTO SARAH VAN DEN ELSKEN ?? De taxisector staat op zijn achterste poten.
FOTO SARAH VAN DEN ELSKEN De taxisector staat op zijn achterste poten.
 ?? FOTO JHS ??
FOTO JHS
 ?? FOTO JHS ??
FOTO JHS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium