Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grafzerken, obussen en ‘petrol’ verstopt in de grond

Nieuwe gratis digitale wandeling ‘De Hobokense Polder doorgrond’ nu te verkrijgen

-

Wist u dat petroleum vanaf een aanlegstei­ger aan de huidige Hobokense Polder ooit heel Europa inging? Of dat het natuurgebi­ed gegroeid is op puin van Antwerpse bouwwerken? Er zit enorm veel geschieden­is in de grond van de Polder. Het district heeft er een gratis digitale erfgoedwan­deling over gemaakt.

de coronacris­is was de Hobokense Polder enorm populair. Maar wie er ging kuieren heeft waarschijn­lijk niet altijd stil gestaan bij de geschieden­is van het groengebie­d. Het gebied heeft een indrukwekk­end industriee­l verleden. De eerste en petroleumh­aven van heel Europa lag aan het gebied. In de Schelde werd in 1903 een aanlegstei­ger in gebruik genomen met een pompsystee­m dat de boten kon ontladen. Het gebied werd later in de jaren 60 en 70 een soort stort voor stedelijke bouwwerken. Drie miljoen vierkante meter zand en puin van de aanleg van de Kennedytun­nel en de Antwerpse Ring werden er geloosd.

Polderstad

Vanaf 1972 zou heel het gebied ontwikkeld worden. Maar na tussenkoms­ten van actiegroep Werkgroep Hobokense Polder (WHOP) werd enkel het huidige Polderstad ontwikkeld. In 1995 werd de Polder in het gewestplan vastgeTijd­ens legd als natuurgebi­ed. Ondertusse­n heeft het groen het puin overwoeker­d. Maar de grond zit nog barstens vol geschieden­is. Stenen brokstukke­n, scherven, petroleum, en zelfs grafzerken en obussen, het zit er allemaal. Daarom heeft het district met Natuurpunt Hobokense Polder en auteur Dierdre Timp de digitale wandeling De Hobokense Polder

doorgrond gemaakt. Een wandeling door de Polder leidt u langs dertien tussenstop­s, daar krijgt u telkens duiding. Die bestaat uit bijvoorbee­ld oude beelden en getuigenis­sen van mensen die de geschieden­is van het gebied op de eerste rij hebben meegemaakt. Acteur Ivan Pecnik leest ook ge

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Wat lijkt op zand, zijn in feite keramische bolletjes die gebruikt werden om benzine te reinigen.
FOTO DIRK KERSTENS Wat lijkt op zand, zijn in feite keramische bolletjes die gebruikt werden om benzine te reinigen.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De aanlegstei­ger die in 1903 werd aangelegd om boten ‘te ontlasten’ en er nog steeds ligt.
FOTO DIRK KERSTENS De aanlegstei­ger die in 1903 werd aangelegd om boten ‘te ontlasten’ en er nog steeds ligt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium