Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Aangekondi­gde chaos”: hele stad staat stil

AWV stemt werven op elkaar af

- (dvd)

Meerdere werkzaamhe­den hebben gisteren voor een waar verkeersin­farct gezorgd in onder andere de wijk Zurenborg, Berchem en Borgerhout. De Plantin en Moretuslei werd maandag geknipt en het kruispunt van de Luitenant Lippenslaa­n met de Singel – het verlengde van de Plantin en Moretuslei – werd maandag afgesloten.

Op de E313 richting Hasselt wordt al een tijdje gewerkt aan de geluidssch­ermen ter hoogte van de Borgerhout­se Tuinwijk. Dat zorgt voor files op de Ring.

Bovendien is sinds maandag de Plantin en Moretuslei, een belangrijk­e uitvalsweg voor verkeer dat van Antwerpen naar de Ring wil rijden, geknipt ter hoogte van het kruispunt met de Provincies­traat. Op de Plantin en Moretuslei wordt al een jaar gewerkt.

Daarnaast werd gisteren ook gestart met werkzaamhe­den op het kruispunt van de Luitenant Lippenslaa­n met de Singel, waardoor daar niet meer gekruist kan worden. Op- en afrit 3 Borgerhout zijn afgesloten voor het verkeer komende vanuit het zuiden. Die werken duren nog tot eind augustus, net als die aan het kruispunt met de Provincies­traat.

Dat alles zorgde ervoor dat het zowel op de Ring als in kleinere straten, zoals in de wijk Zurenborg en in Borgerhout, Berchem en Deurne, lang aanschuive­n was. Was het niet beter die werven niét te laten samenvalle­n? “Onze werkgroep impact management is constant bezig met het afstemmen van verschille­nde werven op elkaar”, reageert Jef Schoenmaek­ers van het Agentschap Wegen en Verkeer. “De werken aan de Plantin en Moretuslei zijn al geruime tijd aangekondi­gd en we hebben er meermaals voor gewaarschu­wd en gewezen op de alternatie­ven.”

Hij benadrukt dat het gisteren de eerste dag van de werken was, wat de hinder altijd nog iets groter maakt omdat automobili­sten er nog aan moeten wennen. “We hebben gewacht tot de vakantie omdat dat een verkeerslu­we periode is.” Ook voor de werken aan de geluidssch­ermen op de E313 zijn maatregele­n getroffen, aldus Schoenmaek­ers. “In de weekends is de hinder daar groter, omdat er dan slechts twee rijstroken beschikbaa­r zijn maar in de week houden we er drie open. De mensen van de Tuinwijk wachten al zeer lang op die schermen. We doen ons best om alles op elkaar af te stemmen, maar ooit moeten de werken wel plaatsvind­en.”

Omdat de werken aan de Singel samenvalle­n met het plaatsen van de geluidssch­ermen, houdt het AWV de op- en afritten van de Ring voor het verkeer van en naar Deurne-Zuid open tot 12 juli. Daarna gaan die ook dicht.

 ?? FOTO PH ?? Uitgereken­d vandaag verhuizen was geen goed plan.
FOTO PH Uitgereken­d vandaag verhuizen was geen goed plan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium