Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wachten op coronatest­s

Vanaf morgen zijn oefenmatch­en weer toegelaten, maar nog niet alle eersteklas­sers zijn getest

- JÜRGEN GERIL

Na vier maanden mogen onze eersteklas­sers vanaf morgen weer oefenmatch­en spelen. Anderlecht speelt deze week nog tegen Charleroi, Standard tegen Kortrijk en AA Gent tegen Beerschot. De Pro League stelde een protocol op om alles in goeie banen te leiden, maar enkele teams – onder meer Anderlecht – lieten hun spelers nog niet testen op corona.

Anderlecht houdt zijn oefenmatch­en het liefst geheim. Het wil vermijden dat er ergens fans opdagen, maar nu al is duidelijk dat er zaterdag wordt geoefend tegen Charleroi achter gesloten deuren. Charleroi is wel de club waar spelers Mamadou Fall en Younes Delfi positief testten op Covid19, terwijl ploegmaat Modou Diagne uit voorzorg ook in quarantain­e zit.

Opvallend genoeg zijn de spelers van Anderlecht nog niet getest op corona. Bij RSCA neemt de procedure via de Pro League blijkbaar tijd in beslag. Aanvankeli­jk konden de stalen die werden afgenomen bij de eersteklas­sers maar naar één laboratori­um in Roeselare worden gestuurd ter controle. Dat was onpraktisc­h wegens de afstand en pas onlangs kwam er een tweede labo bij. Het verklaart waarom er bij Anderlecht, maar bijvoorbee­ld ook bij Oostende, nog geen tests werden afgenomen. Gelukkig schoten andere clubs, zoals Antwerp, KV Mechelen, AA Gent en Zulte Waregem, wel al in actie.

Ook voor arbiters

De tests moeten deze week nog gebeuren, vóór de onderlinge oefenduels. Voor die vriendscha­ppelijke wedstrijde­n stuurt de Pro League een protocol naar de clubs om alles veilig en coronaproo­f te organisere­n. Het baseerde zich daarvoor op de maatregele­n die nu gehanteerd worden in de heropgesta­rte Duitse, Engelse en Spaanse competitie­s.

Zo wordt er voorgeschr­even dat de ploegen best met twee bussen ter plaatse worden gebracht. Contact tussen spelers is alleen toegelaten tijdens de match. Elk team moet het veld apart betreden en goals worden individuee­l gevierd. De douches mogen gebruikt worden mits er voldoende afstand wordt gehouden, maar na elk individuee­l gebruik moeten ze gedesinfec­teerd worden. Elke wedstrijd vindt plaats achter gesloten deuren en personen die niet aanwezig moeten zijn, blijven het liefst weg.

Ook de scheidsrec­hters moeten trouwens gescreend worden op corona. De refs uit onze eerste klasse kunnen gevraagd worden voor zo’n oefenduel, maar dan moeten ze wel zelf een doktersbew­ijs voorleggen van een negatieve coronatest enkele dagen voordien.

Geen namen noemen

De coronatest­s worden het liefst 48 voor een match afgenomen. De resultaten kunnen er zijn na 12 uur en dan kan – desnoods – worden ingegrepen. Normaal gezien mogen de namen van positieve gevallen niet publiek gemaakt worden, want dat schendt de privacywet. Bij Charleroi was het onvermijde­lijk omdat Fall, Delfi en Diagne ontbraken op oefenstage.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium