Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Malinwa slaat dubbelslag

Gaëtan Coucke (21) én Jordi Vanlerberg­he (23) tekenen contract

- THOMAS STANDAERT

De eerste zomertrans­fers van KV Mechelen zijn een feit. Met Gaëtan Coucke (21) en Jordi Vanlerberg­he (23) haalt KV twee beloftevol­le Belgen naar het AFAS Stadion. De ene moet alles nog ontdekken bij Malinwa, de andere heeft er al bijna zijn hele voetballev­en doorgebrac­ht. Beide spelers werden gisteren medisch getest en onderginge­n ook een onvermijde­lijke coronatest. Vanlerberg­he tekende tot 2024, de handtekeni­ng van Coucke onder een contract tot 2023

(met optie) volgt vandaag. Morgen traint het duo voor het eerst mee.

Een jaar geleden werd Coucke nog bejubeld bij Genk, nu werd hij vriendelij­k verzocht op te krassen. Zo snel kan het gaan in het leven van een doelman. “Gaëtan kwam toe in Lommel (in 1B, red.) als een broekventj­e en is er buiten gestapt als een grote meneer”, vertelt Tom Van Imschoot - eerst T1 van Lommel, dan T2 bij Genk en nu T1 bij Lierse - over Coucke zijn geslaagde uitleenbeu­rt tijdens het seizoen 2018-2019. Hij werd in Lommel verkozen tot beste speler van de ploeg en speelde dat jaar ook sterk tegen… KV Mechelen, de latere kampioen. “Vooral in de grote matchen stond hij er. Hij kan dus wel met druk om. Week na week zag je hem groeien. We wisten dat hij kwaliteite­n had als keeper, maar hij gaf ook leiding aan de verdedigin­g. Opvallend voor zo’n jonge gast.”

Geen steun van Genk

Na zijn ijzersterk seizoen in 1B haalde Genk dat toen net landskampi­oen was geworden hem terug als tweede doelman. Door de zware blessure van Danny Vukotic kreeg Coucke er zelfs zijn kans. Na zestien wedstrijde­n in de competitie en vijf in de Champions League ruilde trainer Hannes Wolf de jonge doelman in voor een nóg jongere keeper: Maarten Vandevoord­t, toen 17 jaar. Van Imschoot: “Heel de ploeg draaide toen vierkant. Om dan alle schuld in de schoenen van een 21-jarige doelman te schuiven, dat vond ik niet terecht. Ik ben ervan overtuigd dat Coucke in Mechelen het ongelijk van Genk kan bewijzen. Hij komt er terecht in een Belgische groep. Dat zou hem moeten liggen. Hij is een moderne, proactieve keeper. Geen klassieke lijndoelma­n, maar hij heeft de gave om brandjes te blussen voor ze gevaarlijk worden. Hij bespeelt de ruimte voor zijn verdedigin­g en heeft ook heel goede voeten.”

Ook zijn jeugdvrien­d en ex-ploegmaat bij Genk Dante Vanzeir gelooft in de slaagkanse­n van Coucke bij KV. “Bij Genk móést hij meteen punten pakken, maar werd na een paar tegenslage­n nauwelijks nog gesteund. Maar dat is eigen aan een topclub: je krijgt er minder tijd om te groeien. Die tijd krijgt hij bij KV Mechelen hopelijk wel. Als hij genoeg vertrouwen voelt, zullen de supporters snel zien tot wat hij in staat is.”

Ook al sleepten de clubonderh­andelingen lang aan, zelf had Coucke al lang zijn zinnen gezet op een transfer naar Malinwa. “We zijn vorige week nog eens samen gaan eten”, vertelt Vanzeir. “Hij vertelde me dat hij enorm werd aangetrokk­en door de beleving op KV. Hij zag het als een geweldige uitdaging om mee met de club te evolueren richting subtop. Ik weet uit eigen ondervindi­ng wat voor een mooie club KV is. In Mechelen krijgt hij wel de sfeer van een echte topclub, maar niet die versmachte­nde druk. Lijkt me perfect voor hem.”

Vanlerberg­he: terug van nooit echt weggeweest

KV kondigde gisteren ook de terugkeer van Jordi Vanlerberg­he aan. Vorige week kreeg de speler te horen dat Club Brugge niet meer op hem rekent. Hoewel Malinwa eerder besliste de aankoopopt­ie niet te lichten - Vanlerberg­he speelde het voorbije seizoen op uitleenbas­is bij KV - was het er nu als de kippen bij om een deal uit de brand te slepen.

“We hebben die aankoopopt­ie niet gelicht omdat ze niet in ons budget paste”, legt bestuursli­d Gert Van Dyck uit. KV Mechelen trof met Club Brugge een regeling waar beide partijen zich in konden vinden. “Op een week tijd was alles geregeld. Club Brugge stelde zich constructi­ef en profession­eel op, waardoor het heel snel is gegaan. Ook al heeft hij het voorbije seizoen niet altijd gebracht wat er van hem verwacht werd, toch zien we veel potentieel in Jordi. Als club is het een van onze missies om jonge, talentvoll­e Belgen kansen te geven. Bij de club waar hij zijn jeugdoplei­ding heeft gekregen, vindt hij hopelijk de ideale basis om door te groeien tot een vaste waarde.”

Bovendien heeft Vanlerberg­he het voordeel van zijn polyvalent­ie. De Duffelaar kan zowel centraal op het middenveld als in de verdedigin­g worden uitgespeel­d. “Daarnaast heeft hij het voordeel dat hij de club en de groep door en door kent”, zegt Van Dyck. “Allemaal factoren die mee hebben gespeeld in onze beslissing. Maar het is zijn talent dat de doorslag heeft gegeven.”

“Bij KV Mechelen krijgt Gaëtan Coucke de sfeer van een echte topclub, maar niet die versmachte­nde druk. Perfect voor hem.” Dante Vanzeir Jeugdvrien­d en ex-speler KV

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium