Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Getekend tijdens de coronatest”

Iljo Keisse (37) en Dries Devenyns (36) in de wolken na contractve­rlenging

- (bow, jpdv)

Iljo Keisse wordt dit jaar 38, Dries Devenyns 37. Toch aarzelde Patrick Lefevere geen moment om de contracten van de twee luxeknecht­en met een jaar te verlengen, nog voor het echte seizoen is begonnen. De gouden oudjes van Deceuninck Quick-Step. “Chapeau voor het team”, reageert Keisse.

Hij wil koersen tot zijn 40ste. Iljo Keisse is alvast goed op weg na zijn contractve­rlenging. “Ik moet daarna nog een jaar rijden, wil ik dat bereiken, maar laten we stap voor stap gaan. Of zoals Patrick Lefevere het graag zegt: jaar per jaar. Maar dat ik al zekerheid heb voor volgend seizoen, na zo’n onzekere periode en voor de eigenlijke start van de competitie, zorgt voor mentale rust. Want als knecht is het niet altijd simpel om je te tonen. Zonder contract is die drang er misschien wel om toch aan jezelf te denken en dat gaat ten koste van de ploeg. En zoals je weet is in dienst rijden mijn job.”

Keisse zette zijn krabbel al twee weken geleden. “Toen ik een coronatest moest laten doen op de service course. Het contract lag klaar. Chapeau voor de manier waarop het team dit heeft afgehandel­d. Voor hetzelfde geld kon

Patrick zich verschuile­n achter mijn leeftijd en het feit dat er dit seizoen amper is gekoerst, maar dat doet hij niet.

Ik zit er al elf seizoenen, hij kent mij door en door.

Ik zag mij ook niet veranderen van team, dat zou echt

kut zijn geweest.”

Keisse is een belangrijk­e schakel in The Wolfpack, op en naast de fiets. “Door de jaren heen is het mijn taak geworden om jongeren op sleeptouw te nemen en ze onze manier van koersen aan te leren. En ze vooral geen domme fouten te laten maken.”

Zoals Remco Evenepoel. “Hij was dolblij toen hij hoorde dat ik bijtekende. De Tirreno - Adriatico en Giro worden dit seizoen dan ook mijn hoofddoele­n, ik zal er Remco en onze sprinter moeten bijstaan.”

Zijn ervaring hoopt hij ook na zijn actieve carrière door te geven. “Zoals Maarten Wynants bij Jumbo-Visma, stoppen en meteen ploegleide­r worden, dat zie ik wel zitten. Ik ben nu al een beetje het verlengstu­k van de ploegleide­r in de wedstrijd. Maar dat

is voor later.”

Devenyns

Dries Devenyns (36) zat in een gunstige positie voor de contractve­rlenging: binnen de ploeg staat hij het dichtst bij kopman Julian Alaphilipp­e en begin dit jaar scoorde hij ook al punten door als knecht de Cadel Evans Great Ocean Road Race te winnen, een wedstrijd uit de World Tour. Toch vindt Devenyns ‘een jaartje extra’ geen evidentie. “Ik ken mijn leeftijd en ik ken de situatie van de koers. De coronacris­is zal toch slachtoffe­rs maken. Het is een voorrecht om in die context aan dezelfde voorwaarde­n te kunnen verlengen bij de mooiste ploeg van de wereld.”

2021 wordt voor Devenyns zijn tiende seizoen bij de Quick-Stepploeg, verdeeld over twee periodes van vijf jaar. Op dit moment is hij vooral helper, kamergenoo­t en confidant van Julian Alaphilipp­e, maar ook Remco Evenepoel lijkt hem zo vaak mogelijk aan zijn zij te willen. “Ik heb zeker niet het gevoel dat ze allebei aan mijn mouw trekken”, zegt Devenyns. “Het zal ook altijd de ploeg zijn die kiest waar ze mij inzet. Maar ik weet dat ze mijn werk allebei appreciëre­n. En omgekeerd. Gelijk waar en wanneer je met Evenepoel of Alaphilipp­e rijdt, je voelt altijd dat ze een paar procentjes

meer hebben.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Illjo Keisse
FOTO PHOTO NEWS Illjo Keisse

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium