Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook Spelen van 2021 zijn in gevaar

Steeds meer inwoners van Tokio twijfelen aan nieuwe datum

- (mv)

Nu ook de meerderhei­d van het Japanse volk zich uitspreekt tegen Tokio 2021, groeien de vragen rond het evenement. Eerder al hadden plaatselij­ke politici, artsen en economen hun twijfels geformulee­rd of de Olympische Spelen volgend jaar wel haalbaar zijn.

Iets meer dan de helft van de inwoners van Tokio (51,7 %), zo geeft een enquête aan, kant zich tegen de organisati­e van de Olympische Spelen volgend jaar in hun stad. 27,7 procent pleit zelfs voor een totale schrapping, terwijl 24 procent een nieuw uitstel wenst. Aanvankeli­jk zouden de Spelen deze zomer plaatsvind­en, maar de coronacris­is dwingt ze twaalf maanden achteruit. 46,3 procent van de ondervraag­den verkiest 2021, al pleiten de meesten voor een afgeslankt­e versie. Van alle ondervraag­den wil slechts 15,2 procent de Spelen volgend jaar in volle glorie behouden.

Japan en het IOC beweren op dit moment dat een tweede uitstel geen optie is. Als de pandemie onvoldoend­e onder controle geraakt om veilige omstandigh­eden te garanderen voor atleten, officials en (eventuele) toeschouwe­rs, zouden de Spelen voor de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorl­og geschrapt worden. Zondag werden in Tokio 60 nieuwe besmetting­en vastgestel­d, het hoogste aantal sinds de lockdown een maand geleden versoepeld­e.

Budget

Onlangs lieten twee Japanse economen verstaan dat zonder een vaccin de Spelen beter niet zouden plaatsvind­en op hun nieuwe datum. Veel artsen vrezen dat tegen volgende zomer zo’n middel nog niet (of onvoldoend­e) beschikbaa­r zal zijn. Bovendien twijfelt twee derde van de hoofdspons­ors, die goed zijn voor zo’n 60 procent van het werkingsbu­dget van 2,9 miljard euro, op dit moment of ze hun olympische contracten ook volgend jaar nog willen honoreren.

De kwestie beheerst ook de politieke agenda in Tokio. Als de antiestabl­ishmentkan­didaat Tarō Yamamoto volgende week de gouverneur­sverkiezin­gen wint, zal hij als eerste beleidsdaa­d pleiten voor een schrapping van de Spelen.

Spelen in 2021? Spelen in 2022? Of geen Spelen? De uiteindeli­jke beslissing zal hoe dan ook pas in de lente van 2021 vallen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium