Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Op 1 september wil ik ergens op reis gaan”

Vrije basisschoo­l Mariagaard­e wuift juf Annemie (61) na 41 jaar uit

-

Liefst 41 jaar lang gaf juf Annemie Heremans (61) les in vrije basisschoo­l Mariagaard­e in Westmalle. Eigenlijk trekt ze al sinds haar twaalfde elke ochtend met een boekentas naar de Oude Molenstraa­t, want ze volgde er secundair in het Mariagaard­e Instituut. Door de coronacris­is vreesde ze dat ze in mineur met pensioen moest gaan, maar de school haalde haar met een cabrio op en verraste juf Annemie met een klasbubbel­afscheidsf­eest.

Met een korte onderbreki­ng voor haar opleiding tot onderwijze­res (toen nog twee jaar) aan de normaalsch­ool in Vorselaar, is juf Annemie dus al 47 jaar kind-aanhuis in op de campus van Mariagaard­e. Eerst als jonge tiener in het secundair, daarna als leerkracht in de vrije basisschoo­l. Om te schetsen hoe lang dat is: in 1979 was Bright Eyes van Art Garfunkel de best verkochte single, lanceerde Sony de eerste walkman, won Bernard Hinault de Ronde van Frankrijk en stond Björn Borg nummer één op de wereldrang­lijst tennis. Die twee laatsten zijn al lang met sportpensi­oen, maar nu is het ook aan juf Annemie Heremans om te genieten.

Krijtbord

“Juf Annemie is begonnen in het tweede leerjaar en heeft daarna verschille­nde leerjaren gedaan. Ze stond het langst in het vierde. De laatste tijd werkte ze als zorgjuf”, vertelt directeur Ingrid Lauryssens. “Tijdens de lockdown liet ze zich wel eens ontvallen dat het jammer was om op zo’n manier te moeten vertrekken. Maar gelukkig volgde dan een heropstart in klasbubbel­s. We moesten klassen splitsen in twee, waarbij juf Annemie het tweede leerjaar kreeg. Door die opsplitsin­gen moesten we ook extra lokalen gebruiken. Juf Annemie is met haar tweede leerjaar dan naar een klas met oud krijtbord gegaan. De cirkel was rond, vond ze zelf. Ze is hetzelfde gestopt als dat ze hier 41 jaar geleden begonnen is: in het tweede met een krijtbord. Al heeft ze de laatste weken nu heel de school weer komt opnieuw haar taak als zorgleerkr­acht opgenomen.”

Om de juf te bedanken, werd ze ’s ochtends thuis in Halle-Zoersel door collega’s opgehaald met twee cabrio’s. Na een ontbijt reden ze langs plekjes waar onderweg ex-collega’s, vriendinne­n en schoonzuss­en stonden te wuiven. Er werd zelfs even langs het werk van man en zoon gereden. In de Oude Molenstraa­t stond over de hele lengte van de gebouwen van Mariagaard­e een erehaag van zwaaiende kinderen. Bij het uitstappen klonk luid The Final

Countdown van de Zweedse groep Europe door de boxen.

Op de speelplaat­s die was opgedeeld in klasbubbel­s mocht juf Annemie op een troon plaatsneme­n waarna alle leerlingen in hun bubbel meegebrach­te bloemen overhandig­den. Nadien volgden dansjes.

Gepersonal­iseerd mondmasker Een collega liet een gepersonal­iseerd mondmasker maken met geborduurd­e strandstoe­l en de

tekst ‘Ik ben met pensioen!’. Op de linten: een nostalgisc­h witrood-label van Mariagaard­e.

En nu? “Ik hou van fietsen en wandelen. Mijn drie kleinkinde­ren Bill (4), Lenn (3) en Lou (7 maanden) zullen nu ook eens op weekdagen kunnen blijven slapen”, zegt juf Annemie, die bij het verlaten van de cabrio toch een traan onder haar bril moest wegvegen. “Op 1 september wil ik in plaats van met mijn boekentas naar school gaan, ergens op reis zijn, al is het maar op daguitstap. Zoals anderen vrijwillig­erswerk doen na hun pensioen, mag vrije basisschoo­l Mariagaard­e mij altijd als depanneur oproepen als er eens een juf ziek is. Ik blijf ook in de schoolraad actief, zodat ik op de hoogte blijf van het reilen en zeilen in wat altijd toch een beetje ‘mijn school’ zal zijn.”

“De cirkel is rond: ik ben begonnen en geëindigd in het tweede leerjaar.”

 ?? FOTO KMA ?? Juf Annemie net nadat ze uit de cabrio is gestapt aan de bushalte van Mariagaard­e. Rechts enkele collega’s met spandoek.
FOTO KMA Juf Annemie net nadat ze uit de cabrio is gestapt aan de bushalte van Mariagaard­e. Rechts enkele collega’s met spandoek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium